Suuremman suojassa

Kirkossa puhutaan vuosina 2016-2017 ihmisarvosta Suuremman suojassa -tunnuksen alla. Tänä sunnuntaina mikkelinpäivänä, lasten ja enkelien päivänä, huomataan erityisesti lapset. Jokaisella, aikuisella ja lapsella, on ihmisarvo Jumalan kuvana. Olemme kaikki suuremman suojassa.
Yhteiskunnassa asiat on järjestetty niin että saamme suojaa ja turvaa ihmisten monien työtehtävien kautta. Vanhempien tehtävänä on antaa kodin suojaa lapsille. Aikanaan myös lapset kasvettuaan aikuiseksi ovat vuorostaan huolehtimassa vanhemmistaan kun heidän voimansa heikkenevät.
Erityisesti saamme luottaa Jumalan lupaukseen olla kanssamme elämän kaikissa hetkissä. Yksi Jumalan enkeleille antama tehtävä on suojella ja varjella. Mutta kun jotakin pahaa ja käsittämätöntä tapahtuu, kyselemme miksi suojelusenkelit eivät auttaneet, missä oli Jumalan apu. Tähän kysymykseen ei löydy vastausta. Kuitenkin kärsimyksenkin keskellä Raamatun kuvaus Jumalasta on, että hänen hyvä tahtonsa lopulta voittaa.
Jeesus edellyttää suojelusenkelin olemassaoloa kun hän mikkelinpäivän evankeliumissa sanoi: ”Lasten enkelit saavat taivaassa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja.” Kun Jeesus opettaa siitä, kuka on suurin taivasten valtakunnassa, hän laittaa meidät katsomaan lasta. Lapsi voi välittää aikuiselle kokemuksen suojassa ja turvassa olemisen merkityksestä. Lapsi ei kuvittele pärjäävänsä yksin. Usko Jumalaan on jotakin samankaltaista tietoisuutta huolenpidon tarpeesta.
Ihmisten tehtävänä olisi tehdä enkeleistä työttömiä maan päällä. Kyllä se on ihmisen tehtävä katsoa miten toinen jaksaa ja mitä hänelle kuuluu. On tärkeää että on joku joka välittää niin lasten ja nuorten asioista, kuin myös aikuisten ja vanhempienkin ihmisten kuulumisista ja jaksamisesta. Jostakin oikealla paikalla olleesta ja auttavasta ihmisestä voidaan sanoa että hän oli pelastava enkeli.
Vaikka enkelit ovatkin Jumalan apuna, ja suojelemassa ihmistä, niin turvamme on ennen kaikkea Jeesuksessa. Hän on johdattamassa meitä elämän tiellä taivaan kotiin. Hän on luvannut olla kanssamme kaikki päivät maailman loppuun asti.
Timo Jokela_web_Pielavedenseurakunta_Pielavesi
Timo Jokela
kappalainen
Pielaveden seurakunta