Taivaan linnut

Kesä on vaihtunut syksyyn. Aurinko on kuitenkin vielä meitä ihanasti viime päivinä hoitanut. Monet meistä nauttivat valtavasti luonnon seuraamisesta. Luonto puhuu meille omalla kielellään. Erityisesti näemme ja koemme sen vuodenaikojen vaihtelussa. Lintujen tarkkailu tuo monille iloa ja sisältöä kesäpäiviin. Keväällä tarkkailimme muuttolintujen tulemista ja liikehdintää. Joku odotti oman kotikoivun pönttöön asukkaita. Linnut ovat yksi kesän alkamisen sekä sen loppumisen merkki. Niiden saapuminen ja lähteminen. Alkukesällä lintujen laulu on valtaisan ihanaa. Seuraamme pohjoiseen meneviä parvia. Katselemme pönttöjen asukkaiden puuhia. Kuuntelemme poikasten piipitystä. Kun pääskysparvet kerääntyvät langoille tiedämme että, kesä on loppumassa. Haikeutta voi olla mielessä.

Jeesus nosti taivaan linnut yhdeksi esimerkiksi ihmisille. Hän otti hyvin usein opetuspuheidensa esimerkit ihmisiä ympäröivistä tavallisista asioista. Kuten vaikka linnuista. Linnut opettavat meille Jumalan huolenpitoa. Ne ottavat luonnosta sen mitä elääkseen tarvitsevat. Varastoja ne eivät kerää eivätkä ahnehdi. Sen sijaan, ne elävät yhtä päivää varten ja ovat hetkeen tarttumisessa mestareita ja esimerkkinä meille. Näyttää siltä, ettei muuttolintuja huoleta edessä oleva pitkä matka. Paljon ne tekevät töitä pysyäkseen hengissä ja huolehtiakseen poikasistaan. Kovalla työllä rakentuu pesä poikasille ja kovalla työllä ne tulevat ruokituiksi. Oma osa on hoidettava. Se on linnuille elossa selviytymisen ehto.

Saamme luottaa Jumalan huolenpitoon elämässämme. Lintujen lailla meilläkin on osuutemme elämässä hoidettavana. Jumalan huolenpito ja rakkaus meitä kohtaan eivät kuitenkaan ole kiinni itsestämme tai siitä, miten onnistumme tehtävissämme. Jeesus opettaa meille Taivaallisen Isämme tietävän mitä me tarvitsemme. Jeesuksen mukaan meidän tehtävämme on luottaa Jumalaan ja etsiä hänen tahtoaan. Sitä me tarvitsemme. Olemmehan Jumalalle paljon arvokkaampia kuin linnut. Hän pitää meistä huolen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Riitta Valtokari

kirkkoherra

Sonkajärven seurakunta