Tiellä liikkujan rukous

Tyhjä tie syksyisessä maisemassa.

Vielä isoäitini aikana suurin eri alojen osa työntekijöistä asui työpaikkakunnallaan. Työmatkat taitettiin jalan tai polkupyörällä eikä muutamien kilometrien matka ollut mikään este liikkua. Lapsenakin koulumatka saattoi mennä metsäpolkujen kautta. Nykyään tilanne toisin – omalla autolla on helppo liikkua toiselle paikkakunnalle töihin, näin teen myös minä.

Aamuisin valtatiellä ajaessani huulilleni nousee usein rukous työpäivän puolesta ja rukoilen samalla turvallista työmatkaa itselleni ja muilla tielläliikkujille. Joskus saatan kimpaantua ajattelemattoman kuljettajan toimista, jolloin riskeerataan muiden ja omaa liikenneturvallisuutta.

Mikäli mieleeni tulee, niin yritän rauhoittaa itseäni siunaamalla vastaantulijoita jokaista henkilökohtaisesti. Se kyllä toimii. Siunatessa mieleen tulee hyvän toivottamista ja rukoilemista heidän puolestaan. Hyvät toiveet muille vaikuttavat omaan mielialaankin positiivisesti.

Suomenkielen hauskuuksia ovat sanojen monimerkitykset. Esimerkiksi ”te” sana vääntyy myös tarkoittamaan tietä. Tieverkostoa ja teillä liikkujia voi siunata näinkin:

”Herra siunatkoon teitä” – huolehtikoon Jumala siitä, että tieverkko olisi kattava ja sitä pitkin voisivat monet liikkua turvallisesti.

”Herra varjelkoon teitä” – auttakoon Jumala havaitsemaan tieverkoston korjaustarpeet ja sen, että siitä huolehditaan riittävän ajoissa.

”Herra kirkastakoon kasvonsa teille” – siunatkoon Jumala viisaudella ja kärsivällisyydellä teillä liikkujia, auta ennakoimaan ja säilyttämään maltti, suo kärsivällisyyttä ja auta huomioimaan muut kuljettajat ja ajoneuvot.

”ja olkoon teille armollinen” – mitä törttöilyjä tienkäyttäjät tekevätkään, niin suojele onnettomuuksilta ja anna anteeksi virheemme, johda virheentekijät katumukseen ja oppimaan virheistään.

”Herra kääntäköön kasvonsa teille” – näe jokainen kuljettaja ja matkustaja Jumala, missä he liikkuvatkaan, ole heidän kanssaan joka hetki ja kuule heidän rukouksensa.

”ja antakoon teille rauhan” – auta tekemään suunnitelmat liikkumiseen hyvissä ajoin, ettei tarpeetonta kiirettä tulisi eivätkä asiat jäisi viime tinkaan, kiireessä usein teemme virheitä. Anna sielunrauha teillä liikkumiseen ja valintojen olla sellaisia, että olisi hyvä omatunto.

Lapinlahden seurakunnan seurakuntapastori Ville Hassinen

 

 

 

 

 

 

Ville Hassinen
Seurakuntapastori
Autoileva ihminen
Lapinlahden seurakunta