Tilastointia

Kirkkoherran vuoden kierrossa tammi-helmikuuhun kuuluvat tilastojen laadinta ja tutkailu. Kalenteriohjelmasta tärkeimmät luvut on saatavissa kohtuullisen helposti, kun tarvittavat tiedot on syötetty. Jotkut työntekijät eivät ole syöttäneet kaikki tietoja. Epähuomiossa jokin kotikaste on jäänyt tilastoimatta tai hartauteen osallistujat laskematta. Olen käynyt nämä tilastot ennen yhteenvetovaihetta, jotta koottavat tiedot olisivat tapahtumien mukaisia. Luterilaisen kirkon toimintatilastointi on myös valtakunnallisesti kehittynyt paljon menneen vuoden aikana. Iisalmen ja muidenkin seurakuntien tiedot ovat jokaisen luettavissa nettisivuilla linkissä www.kirkontilastot.fi melkein reaaliaikaisesti. Seurakuntalaisen ei enää tarvitse odottaa vuoden vaihdetta sekä kirkkoherran tai muun työntekijän yhteen vetoa.
Miksi seurakunnissa kerätään tilastoja? Tavoitteena on osoittaa, mitä seurakunnat ovat verovaroilla tehneet ja mitä ne ovat saaneet aikaiseksi? Tilastot antavat mahdollisuuden myös seurakunnan toiminnan kehittämiseen jatkossa ja tulevaisuudessa. Jotkut seurakuntalaiset pohtivat tilastojen lomassa myös seurakuntaan kuulumisen merkitystä. Mitä palveluja minä saan seurakunnalta, kun maksan kirkollisveroja? Usein vaaditaan henkilökohtaista hyötyä ja etua, jotta tulosvastuu-ajatus toteutuu ja seurakunnan jäsenyys jatkuu. On myös joukko ihmisiä, joille riittää, että seurakunta tekee hyvää yhteiskunnan vähempiosaisille. Molemmissa tapauksissa tilastojen avulla voidaan päätellä, ovatko odotukset toteutuneet.
Kirkkoherran vinkkelistä seurakunnan tilastoissa on yksi iso puute. Kuinka monta ihmistä on saanut elämäänsä apua tai johdatusta Jumalalta? Ja kuinka monta kertaa vuoden aikana näin on tapahtunut? Seurakunnan ja kirkkohallituksen tilastoissa niitä ei kysytä, koska kirkkoherralla ei ole keinoja kerätä tällaisia tietoja. Ainoa tapa kerätä tietoja näistä tilanteista on ihmisten kanssa puhuminen ja elämän tilanteiden aistiminen. Omien tilastojeni mukaan vuoden 2017 aikana näin tapahtui useamman kerran. Itselleni se on todiste siitä, että Jumala toimii keskuudessamme. Jumala antaa katuvalle synnit anteeksi ja ylläpitää uskoa myös tänään.
Tilastot ovat toiminnan todisteita. Itse toivon, että seurakunnan tilastot johtaisivat pohtimaan seurakunnan toiminnan suuntaa ja sisältöä, jotta mahdollisimman moni meistä löytäisi tiensä Jumalan johdatuksen alaisuuteen ja eläisi siinä kiinni kuluvan vuoden aikana.

Janne Bovellan
kirkkoherra
Iisalmen seurakunta