Tulkoon valo!

Mikä tuo valoa? Ainakin sähkölamppu. Pappina kuulen monia elämäntarinoita menneiltä vuosikymmeniltä, kuinka vielä 70-luvulla sivukyliltä puuttui sähkö ja valaisimina toimivat kynttilät, öljylamput ja kaasuvalot.

Jos kysymystä muuttaisi siten, että kysyisi ”Mikä tuo valoa elämään”, niin syvemmät vastaukset laittaisivat ainakin minut mietteliääksi ja hiljaiseksi. Lamppu ei ole ainoa valonlähde – ”valo” tarkoittaa jotain mielekästä. Monelle papille työssä motivoi mm. ihmisten aito kohtaaminen. Itselleni välillä lasten nauru ilahduttaa aivan valtavasti. Lapsikuoron kikatus kertoo aidosta ilosta ja innostuksesta hyvän asian parissa.

Yhteisvastuukeräys on kirkon iso yhteiskunnallinen puheenvuoro ja eräänlainen mielenilmaus. Se nostaa vuosittain jonkin ongelmakohdan näkyväksi ja pyrkii tuomaan sen julkiseen yhteiseen keskusteluun. ”Tähän asiaan on yhteisesti puututtava!”, Yhteisvastuukeräys ikään kuin huudahtaa. Tänä vuonna nostetaan esille ikäihmisten taloudellinen ahdinko.

Mikä ahdingossa tuo valoa elämään? Sanoisin, että toivo. Ikäihmisillä ei talous välttämättä ole hyvä, mutta toivo eteenpäin jatkamisesta kantaa ja antaa voimia. Monelle heistä ongelma on myös yksinäisyys ja vähäiset kohtaamiset toisten ihmisten kanssa. Korona-aika on vain kasvattanut yksinäisyyden tuomaa kipua.

Uskoisin, että monelle ikäihmiselle valoa nykyhetkellä toisi sosiaaliset kontaktit, mielellään tapaamiset kasvokkain, mutta varmasti myös keskustelu puhelimitse. Yhteiskunnan nopea sähköistyminen on tuonut iäkkäille uuden haasteen – pitäisi hallita modernia tietotekniikka riittävästi. Verkko voikin olla monelle ihmiselle niitä ainoita kontaktikanavia kodin ulkopuolelle turvallisesti. Yhteisvastuukeräyksen yksi kohde onkin iäkkäiden digitaitojen opastus.

Jeesuksen tuoma toivon viesti maailmalle syntien armahduksesta ja kuoleman vallan voittamisesta kerrottiin kasvotusten ihmisille. Sen sovelluksena tietoverkon käyttö voi olla pieni valonpilkahdus ikäihmisille – paikka jossa he tapaisivat toisia ihmisiä. Toisen kohtaaminen on toivottu hetki, vaikka verkon kautta. Tulkoon valo! Tulkoon toivo!

Lapianlahden seurakunnan seurakuntapastori Ville Hassinen

 

 

 

 

 

 

Ville Hassinen
Seurakuntapastori
Lapinlahden seurakunta