Tyhmä kuin Eguus Asinus

Älykkäitä ihmisiä on arvostettu kautta aikain. Nyt jätetään rauhaan nämä todella älykkäät, jotka ovat kehittäneet keksinnöillään yhteiskuntaa parempaan tai huonompaan suuntaan. Meidän ympärillämmekin on paljon niitä ihmisiä, joita voimme kutsua keskimääräistä älykkäämmiksi. Joskus älykkyys on myös taitavaa sanojen nokkeluutta jolla hurmataan ihmisiä isossakin joukossa. Sotien jälkeen ylioppilaat edustivat korkeinta mahdollista älykkyyttä. En tiedä onko se totta, mutta jos vanhoihin kotimaisiin elokuviin on uskominen, ei tätä valkolakeissa lomaillutta nuorisoa voinut velvoittaa esim. raskaisiin heinätöihin.

Tyhmä kuin aasi. Näinhän sitä tulee sanottua joskus jostakin ihmisestä, mutta eihän se niin ole. Suomen Aasiyhdistys ry kertoo toista: ”Aasien tyhmyys on peräisin niiden pakoreaktiosta. Jos aasi ei suostu astumaan veteen, pidetään sitä heti tyhmänä vaikka oikeasti se pelkää. Aasi on tutkitusti viisas eläin eikä mene suin päin paikkaan, joka voi olla vaarallinen, kuten traileri tai vieras karsina. Kun aasi pelästyy, se jämähtää paikoilleen, katsoo mikä sen pelästytti ja lähtee karkuun jos näkee sen tarpeelliseksi”.

Jumala toimi taas käänteisesti kun valitsi pojalleen ratsun. Tämä saarna on pidetty varmaan sen kymmentuhatta kertaa kirkoissamme, mutta niin se vaan puhuttelee aina uudestaan. Mikä meistä näyttää olevan alhaista, tyhmää ja vähäarvoista, onkin Taivaallisen Kuninkaan mielestä jotain ihan muuta. Kuninkuuden tuntomerkit; kruunut, viitat, sauvat, linnat ja muut ovat ulkoisia merkkejä. ”Nöyryys ja hiljaisuus on valtasi salaisuus” Nämä ovat sisäisiä kauneuden ja älykkyyden merkkejä, joita käyttämällä voimme kaikki olla älykkäitä.

”Aasia pidetään sielunhoitajan vertauskuvana. Isokorvainen aasi on hyvä kuuntelija, eikä se huutele asioita eteenpäin.” (Kaleva 16.11.) Adventin aika kutsuu ja suorastaan haastaa meitä yhteen. Joulun lähestyminen lisää rakkautta Suomessa, näin uskon. Harva se päivä tulee mietittyä, kuinka voisin ilahduttaa ja yllättää lähelläni eläviä perheenjäseniä ja vähän muitakin, eikö vain?

 Jyrki Kiukkonen Pielaveden seurakunta_Pielavesi

Jyrki Kiukkonen
nuorisotyönohjaaja
Pielaveden seurakunta