Usko hyvän tekemiseen

Tämä jo useamman vuoden takainen seurakuntavaalien slogan tuli mieleeni pohtiessani julkisuudessa paljon esillä olevaa ilmastoahdistusta. Siis huolta erityisesti ilmastonmuutokseen liittyen, mutta koskien myös laajemmin ympäristömme tilaa. Huoli ja murhe ei todellakaan ole vähäinen, koskeehan se, ei enempää eikä vähempää, kuin yhteisen maapallomme tulevaisuutta.

Kirkkomme julistaa uskoa, toivoa ja rakkautta. Myös kirkon tekemä ympäristötyö perustuu näiden kolmen peruskiven varaan. Uskoon siihen, että Jumala on luonut maailman Sanallaan ja asettanut ihmiselle tehtäväksi viljellä ja varjella luomakuntaa; rakkauteen lähimmäisiämme kohtaan, joiden elinmahdollisuudet toisella puolella maapalloa ovat vaarantumassa; sekä toivoon, että meillä on vielä mahdollisuus vaikuttaa niin omaan, kuin varsinkin lastemme tulevaisuuteen. Juuri tämän vuoksi me tarvitsemme uskoa hyvän tekemiseen.

Tulevana lauantaina 30.3. klo 20.30 vietämme maailmanlaajuista ympäristöjärjestö WWF:n alulle panemaa tempausta, Earth Houria, jossa sammutetaan turhat valot valomerkiksi tai hätähuudoksi ilmaston tilan puolesta. Meistä jokainen voi liittyä siihen omalla tavallaan. Sinäkin voit luoda toivoa lähettämällä oman valomerkkisi. Tärkeintä on, että lähetämme viestin ja ilmaisemme huolemme maailman päättäjille.

Mutta itse asiassa vielä tärkeämpää on se, että jokainen itse omalla kohdallamme mietimme sitä, mitä voimme tehdä ympäristömme puolesta. Muutos alkaa meistä jokaisesta ja meidän omasta ajattelutavastamme. ”Think globally, act locally” – eli vapaasti suomentaen: ajattele isosti, toimi paikallisesti – kuvaa hyvin sitä miten meidän tulisi toimia.

Kirkko on julkistanut ilmastostrategiansa. Sen tavoitteena on saavuttaa kirkon hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Se tarkoittaa sitä, että Suomen jokainen seurakunta kehittää toimintaansa siten, että sen toiminnasta aiheutuu mahdollisimman vähän päästöjä, ja että ne loput päästöt kompensoidaan jollakin tavalla, esim. seurakuntien omistamien metsien kautta.

Omalla metsäpalstallani pörrää paraikaa moto. Entisestä sakeasta ryteiköstä kuoriutuu varsin kehityskelpoinen metsä. Kannonnokassa istuessani haistelen pihkan tuoksua ja ajattelen kuinka jälkikasvuni saa toivottavasti tulevaisuudessa katsella hyvin hoidettua metsää.

Hyvän tekemiseen kannattaa uskoa. Hannu Huttunen seurakuntamestari, Iisalmi