Uuden alussa

Ensimmäistä adventtikynttilää sytytetään.

Aloitamme uutta kirkkovuotta, joka alkaa adventista. Kirkkovuosi kulkee siis eri rytmissä kalenterivuoden kanssa. Olemme uuden alussa.

Uuden aloittamiseen liittyy usein jännitystä, ehkä pelkoa ja epävarmuuttakin. Kuitenkin useimmiten uuden aloittamiseen liittyy iloa ja mukavaa odotuksen tunnelmaa. Näitä tunnelmia ei kenties liitetä kirkkovuoden aloittamiseen. Sen sijaan joulun odotukseen mukava ja iloinen odotus sen sijaan useinkin liitetään. Samoin uuden kalenterivuoden, uuden vuoden kynnyksellä, nämä tunnelmat ovat hyvinkin tuttuja. Uutta, jotain alkavaa on mukava odottaa.

Nyt alkavaa adventin aikaa, neljän viikon jaksoa ennen joulua, kutsutaan kirkkovuodessa myös pieneksi paastoksi. Paasto on valmistautumisen ja odottamisen aikaa. Kirkkovuosi kokonaisuudessaan puolestaan tarjoaa meille mahdollisuuden tutustua ja tutkia kristittynä elämisen mahdollisuuksia kuten myös Jeesuksen elämää sekä Raamattua. Kirkkovuosi mahdollistaa eri tekstien ja näkökulmien kautta meidän pohtia mitä kristittynä eläminen tarkoittaa. Mitä kristittynä eläminen tarkoittaa juuri sinulle?

Adventin aika ja joulun seutu tarjoaa monenlaisia tapahtumia tulla mukaan. Haluatko laulaa yhdessä muiden kanssa? Haluatko vaeltaa paimenten mukana ihmettelemään vastasyntynyttä Jeesus-lasta? Vai kaipaatko kenties mahdollisuutta osallistua jumalanpalveluksiin? Tai kenties haluatko vain hiljentyä kaiken valmistelun ja odotuksen tunnelmissa, olla omassa rauhassa keskellä kaikenlaista touhua ja tapahtumaa?

Kirkkovuosi ei tyhjene jouluun, adventin Hoosianna-laulu kantaa pääsiäisen ilosanomaan kuoleman voittaneesta vapahtajasta, Jeesuksesta Kristuksesta. Kirkkovuosi jatkuu helluntain kautta palatakseen jälleen uuteen alkuunsa, adventtiin.

Elämässä vaihtelevat niin odotus ja valmistautuminen kuin juhlahetkikin. Sekä kirkkovuoden että kalenterivuodenkin kuluessa vaihtelevat erilaiset päivät, tilanteet ja elämänhaasteet. Ensimmäisenä adventtisunnuntaina Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin. Mahtavin kuningas, ihmiskunnan Vapahtaja saapuu nöyränä kaiken kansan keskelle. Jokin uusi on lähellä. Kuvauksiin tästä tapahtumasta liittyy jännitystä ja pelkoakin, samoin kuin iloista ja riemullista odotuksen tunnelmaa. Tunnelmat vaihtelevat sen mukaan, kuka tilannetta seuraa. Miltähän sinusta mahtaisi tuntua, jos olisit Jeesuksen ratsastusta seuraamassa?

Jeesus tuli lähelle ihmisiä. Hän on ähellä myös tänään, aloittaessamme jotain uutta. Odottaessamme ja valmistautuessamme.

Anne Pulkka

 

 

 

 

 

 

Anne Pulkka
Seurakuntapastori
Sonkajärven seurakunta