Uusi kasvukausi

Viimeinen viikko on ollut omalta kohdaltani muutoksen aikaa. Olen ollut opiskelemassa notaarin tehtäviä Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulissa. Olen saanut hyvää ja asiallista opastusta Marja-Siskolta ja muilta kapitulin työntekijöiltä. Tehtävä on laaja ja monipuolinen. Hetkessä en asioita opi. Tarvitsen vielä monia harjoituskertoja ennen kuin asiat menevät niin kuin niiden on tarkoitettu. Paljon uutta kasvua on edessä odotettavissa.

Uuden kasvukauden edessä olemme muutenkin. Puutarhoihin hankintaan näinä aikoina monenlaisia taimia, välineitä ja kasvualustoja. Kotipuutarhoissa odotetaan juhannukselta jo ensimmäisiä uuden kasvun tuloksia. Ihmeellistä tässä kasvukaudessa on muutoksen nopeus. Muutama viikko sitten elimme melkein täyttä talvea keskellä korkeiden kinosten. Muutamassa päivässä lumet katosivat lämpöaallon myötä, ja uusi vihreä kasvusto pomppasi esiin.

Kirkkovuodessa ensi sunnuntaina on helluntai, jolloin Iisalmen torilla on klo 10 alkaen torimessu. Ensimmäisenä helluntaina Jeesuksen opetuslapset saivat Pyhän Hengen. Opetuslapsille se merkitsi uuden kasvukauden alkamista. He olivat nyt kasvun välikappaleita. He jatkoivat Jeesuksen opetus- ja julistustyötä, kun Jeesus oli otettu Taivaaseen. He lähtivät rohkeasti kertomaan Jeesuksesta ja julistamaan anteeksiantamuksen sanomaa. Apostolien perinnölle ja työn perustalle kristillinen kirkko perustaa työnsä tänään. Tämän vuoksi helluntaita on pidetty kirkon syntymäpäivänä.

Uutta kasvua tänään tarvitsemme, koska elämämme on muuttunut viimeisten vuosien aikana. Olemme itse ottaneet elämämme kasvun käsiin. Haluamme ohjata elämämme kasvua siihen suuntaan, mikä meistä tuntuu hyvältä. Usein se merkitsee oman edun korostamista lähimmäistemme ja luonnon kustannuksella.

Uutta elämän kasvua meidän tulee etsiä Jeesuksen luota. Meidän on syytä tulla Jeesuksen luokse ja pyytää, että hän lähettäisi meillekin Pyhän Hengen avaamaan silmämme, että tietäisimme, missä olemme ja minne menemme. Pyhä Henki herättää meitä huomaan, että olemme puutteellisia ja syntisiä. Tarvitsemme anteeksiantoa ja oman rajallisuuden tunnustamista. Tätä meidän ei tule pelätä vaan tunnustaa nämä tosiasiat. Anteeksiannossa Jumala antaa meille syntimme anteeksi. Saamme sydämen puolelle uutta kasvua, joka vahvistaa uskoamme. Uskon varassa myös lähimmäisemme huomioon ottaminen ja tukeminen onnistuvat paremmin.

Janne Bovellan
notaariharjoittelija (kirkkoherra)
Iisalmen seurakunta