Uusi vuosi, uudet kujeet

Uutena vuotena kääntyy uusi puhdas lehti elämämme kirjassa. Menneelle vuodelle heitetään hyvästit ja katse kääntyy tulevaan. Mielessä on suunnitelmia tulevan vuoden varalle. Jotakin kerromme ääneen, jotkut ovat vielä hahmottumassa. Ajatukset viipyilevät vielä menneessä. Mitä kuluneena vuotena oikeastaan tapahtui ja mitä muutoksia haluaisin elämääni?
Viime vuonna merkittävin asia elämässäni oli ensimmäisen lapsenlapsemme syntymä. Saimme pitää häntä joulun aikaan vieraanamme. Ihmettelyn aihetta pienessä ihmisessä riittää. Lapsi heijastaa luottamusta ja iloa. Hän virittää meissä aikuisissa hellyyttä ja huolenpitoa. Pienessä lapsessa elämä ja toivo huomisesta ovat läsnä.
Ajatellessani tämän päivän kirkollista aihetta ”Jeesuksen nimessä”, mieleeni tuli lapsenlapsemme kastejuhla. Hänet kastettiin Espoon kauniissa tuomiokirkossa. Kaste oli pyhä hetki. Siinä lapsi liitettiin Jumalan ja seurakunnan yhteyteen. Oli tärkeää kuulla nimi, jonka vanhemmat olivat hänelle valinneet. Olisiko se suvussa kulkenut nimi vai jotakin aivan uutta?
Vastaavassa tilanteessa Maria ja Joosef olivat kahdeksan päivän päästä Jeesuksen syntymästä. Lapsi vietiin juutalaisen tavan mukaan ympärileikattavaksi Jerusalemin temppeliin ja hän sai nimen Jeesus. Nimi Jeesus merkitsee, että Herra pelastaa. Jeesuksen nimi viittasi hänen tehtäväänsä ja se sisältää lupauksen meille kaikille. Jeesus syntyi ihmisten Vapahtajaksi, syntisten auttajaksi.
Me kristityt aloitamme uuden vuoden Jeesuksen nimessä: häneen turvaten, häneen uskoen, häneltä voimaa ja neuvoa pyytäen. Elämässä tulee vastaan yllätyksiä, joskus suuriakin pettymyksiä. Kaikki ei mene niin kuin vuoden alussa suunnitellaan. Jumalassa on kuitenkin turvapaikka vaikka omat suunnitelmat muuttuisivat monta kertaa. Pieni lapsi ei väsy luottavaisesti katsomasta äitinsä ja isänsä kasvoja. Jokaisella meillä on lupa yhtä luottavaisesti katsoa Jumalan kasvoihin. Tulipa vuoden aikana vastaan mitä tahansa, Jumala ei väisty viereltä.
kuva-seija-koivusalo-blogiin
Seija Koivusalo
sairaalapastori
Iisalmen seurakunta