Vähemmän huolta, kun Jumala huolen pitää

Syksyinen vaahteran lehti, jossa keskellä sydämen muotoinen reikä.

Jeesuksen opetukset tuntuvat menevän usein kuuroille korville. Jeesus mielestäni opettaa, että tämä päivä, jota tänään elämme, on se tärkein. Hänhän sanoo, että kullekin päivälle riittävät sen omat murheet. Eilistä emme enää voi muuksi muuttaa, emmekä tänään tiedä, mitä huominen tuo tullessaan. Me unohdamme, että Jumala on ollut läsnä menneessä. Emme aina muista sitäkään, että Hän on täällä tänään. Emmekä yhtään paremmin muista sitäkään, että huomisessakin saamme Vapahtajamme kohdata.

Pidän siitä laulusta, jossa sanotaan, että en päivääkään vaihtaisi pois. Pidän siitä, vaikka ihan rehellisesti sanottuna jonkun päivän voisinkin vaihtaa pois. Mutta ehkä vain olen vielä liian lähellä niitä päiviä. Palaan vielä tuohon lauluun: ”En päivääkään vaihtaisi pois, vaik’ tuskaakin menneessä ois. Sen kautta oon kasvanut ymmärtämään Vihdoinkin kaiken tään.” Me tarvitsemme joskus etäisyyttä noihin vaikeisiin päiviin. Pölyn täytyy kunnolla saada laskeutua. Sittenhän sitä kannattaa muutkin rakennuspölyt pyyhkiä, kun ne ovat laskeutuneet. Mutta mehän emme elä vain omaa aikaamme. Me elämme yhteistä aikaamme. Meidän aikamme on myös Jumalan aikaa. Meidän todellisuutemme on myös Jumalan todellisuutta. Tätä tarkoittavat psalmin 90 sanat: ” Ravitse meitä armollasi joka aamu, niin voimme iloita elämämme päivistä. Niin kuin annoit murheen, anna meille ilo yhtä monena vuotena kuin vaivamme kesti.” (14-15)

Sanotaan, että vapauteen Kristus on meidät vapauttanut. Kristus on vapauttanut meidän uskoon, toivoon ja rakkauteen. Usko on elämämme voimavara. Usko auttaa ymmärtämään inhimillistä todellisuutta, joka on täynnä Jumalan mahdollisuuksia. Kertoisivatko Mauno Koiviston tunnetut sanat siitä, että meidän tulisi aina uskaltaa toivoa: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.” Me emme ole toivon lähde, mutta Jumala on. Me emme voi varmistella sitä, miten elämässä käy. Me emme voi ostaa terveyttä. Me emme voi ostaa rakkautta. Meidän ei tarvitse ostaa tai ansaita rakkautta.

Koska Jumala on ensin rakastanut meitä, tulee meidänkin rakastaa toinen toistamme. Jeesus kehottaa rakastamaan lähimmäistä, ystävistä hän ei samassa yhteydessä puhu mitään. Jumalan huolenpito voi tulla ihmisen osaksi lähimmäisten kautta. Ja voisin kyllä sanoa, että näin voi käydä myös rakkaiden lemmikkien avulla. Laulusta lohdun sana lopuksi: ”Ja jotain jos toimissain väärin mä tein, suon senkin itsellein.” Vapaus se on siinäkin.

Arto Penttinen.

 

 

 

 

 

Arto Penttinen, Pielaveden seurakunnan kirkkoherra ja Iisalmen rovastikunnan lääninrovast