Valoa kohti

Mistä joulu alkaa ja mihin se päättyy? Toissapäivänä vietettiin loppiaista, ja tuo nimitys viittaakin siihen, että tähän loppuu kirkkovuodessa joulunaika. Suomalaisessa kansanperinteessä joulunajan on kuitenkin katsottu jatkuvan sen jälkeenkin aina Nuutin päivään saakka. Joulun aloitus on kielessämme ja kulttuurissamme vielä liikkuvampi käsite. Kaupallinen joulu alkaa paikoitellen jo lokakuussa lehtien hädin tuskin pudottua puista. Joulusuklaalavat ilmestyvät markettien sisäänkäynteihin ja kaupunkien toreille viritellään joulukuusia loistavine valoineen.
Se oikea joulun aloitus monille on jouluaaton jumalanpalvelus ja haudoilla käynti, toisille taas Hoosianna-virren kajahtaminen kirkossa tai osallistuminen joululaulutilaisuuteen. Joulu on kokonaisuus vailla selkeitä rajoja ja täsmällisiä määritelmiä. Se on odotusta, jonka kohteena ovat vapaa-aika, lahjat ja ruoka tai hiljentyminen, rauha ja Vapahtajan syntymä. Se merkitsee eri asioita eri ihmisille, mutta jokainen joulua joskus viettänyt kyllä sisimmässään tuntee, mistä joulussa on kyse.
Loppiainen on kristikunnan vanhimpia juhlia, vanhempi kuin joulu. Aikojen saatossa sen viettoon on kytkeytynyt useita eri aiheita.  Loppiainen vakiintui jo 200-luvulla, jolloin sitä vietettiin Jeesuksen syntymäjuhlana. Siksi sitä kutsutaan myös vanhaksi jouluksi. Juhlan ajankohdaksi tuli kuudes tammikuuta vastapainoksi viidentenä päivänä vietetylle pakanalliselle aurinkojuhlalle. Loppiaisen aiheena on kertomus idän tietäjistä, jotka tulivat lahjoineen osoittamaan kunnioitustaan vastasyntyneelle juutalaisten kuninkaalle.
Loppiaista on siis alun perin juhlittu valon juhlana. Varhaiset kristityt antoivat juhlalle uuden sisällön: maailman valo on Kristus. Yleensä valo viittaa johonkin tavoittelemisen arvoiseen – hyvään ja kestävään. Maailman pimeyttä katsellessa tulee ymmärrettävämmäksi psalminkirjoittajan pyyntö: ”Herra, käännä meihin kasvojesi valo.”
Olli Kortelainen_web_Varpaisjärven seurakunta_Varpaisjärvi
Olli Kortelainen
kirkkoherra
Varpaisjärven seurakunta