Varjo

Helteinen kesäpäivä suurilla kesäjuhlilla, festareilla, hengellisillä juhlilla tai perhejuhlassa kruunaa päivän. Auringonpaahteessa tosin kaipaa myös varjoa. Kuka hakeutuu puun alle, kuka kuljettaa omaa varjoaan. Varjo kertoo valosta ja lämmöstä, mutta myös pilvisestä säästä.
Kristillisessä elämässä valossa vaeltamista verrataan Jumalan totuudessa ja sanassa pysymiseen. Varjoissa vaeltaminen taas on Jumalan tahdon pakoilua ja hänen totuudestaan erkanemista.
Joskus varjoissa vaeltaminen vain on ihmisen osa. Ihminen tahtoo kurkottaa kohti valoa ja totuutta. mutta totuus pelottaa. Jumalan totuudesta sanotaan aina, että se on yhtä ja yhdessä rakkauden kanssa. Rakkaus iloitsee yhdessä totuuden kanssa. Näin Jumalan valoon ja totuuteen tuleminen voi olla yllättäen armollinen ja hyvä matka, ei pelottava ja tuomitseva. Sillä ei meistä kukaan tahdo tulla tuomituksi, vaan rakastetuksi ja hyväksytyksi.
Jumalan totuudellisuudesta meitä kohtaan meidän Luojanamme kertovat kymmenen käskä. Ne tahtovat ohjeistaa meitä hyvään suhteeseen itsemme, toinen toisemme ja Jumalan kanssa. Kymmenen käskyä ovat elämän laki, voimme ne tuntea ja tunnistaa sydämessämme oikeiksi. Totuutta elämässämme on se, että voimme, Jumalan armon avulla, myöntää, että emme pysty niitä noudattamaan. Siihen tarvitsemme aina Jumalaa ja hänen rakkauttaan.
Herra, meidän Jumalamme,
joka Hengelläsi valaiset pimeytemme.
Sinä näet, kuinka helposti
kuljemme harhaan.
Anna meille taito erottaa oikea ja väärä,
totuus ja valhe,
niin että eläisimme
sinun tahtosi mukaan.
Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen,
meidän Herramme tähden.
Totuus on kuin valoa, harha kuin varjoa
Ihmisen varjo, auttajan varjo
Jokaisella on hengellisessä mielessä myös oma varjonsa…
Puhutaan ihmisistä ja asioista, jotka jäävät toistensa varjoon.
Tunnenko oman varjoni, mitkä asiat varjostavat elämääni?
Mikä on hyvää valoa, joka ei polta karrelle vaan hoitaa ja lääkitsee?

Heli Heikkinen
pastori
Iisalmen seurakunta