Vertailematta paras

Pisteaita ja koivuja.

Jokainen meistä on saanut lahjoja. Kukaan ei siis ole lahjaton. Yhteistä meille kaikille on se, että tämä elämä on lahja. Emme ole saaneet tätä lahjaa vanhemmiltamme, sillä hekin ovat saaneet lahjan. Lahjan antaja on Jumala.

Lapsena lahjan vastaan ottaminen on ihan parasta. Vanhemmiten lahjan antaminen on mieluisampaa kuin lahjan saaminen.

Jumala on antanut lahjansa rakkaudella. Hän toivoo meidän tekevän saman, sillä rakkaus antaa kaikelle merkityksen. Itse haluan antaa lahjaksi sellaista, mistä itsekin pidän. Eihän se tietysti takaa, että lahjan saaja siitä pitäisi yhtä paljon, jos ollenkaan. Mutta niinhän se on lahjojen kanssa.

Lahja pitää avata kääreistään. Tämä on tuttua hommaa jouluna ja syntymäpäivinä. Elämän saan lahjaksi, jos sen annan alttiiksi. Joskus elämän lahjakääreiden avaaminen muistuttaa sipulin kuorimista, ei siitä kyynelittä selviä. Elämän lahja avautuu merkityksineen päivä päivältä. Tämän hienompaa lahjaa ei voi ajatellakaan olevan.

Aidan takana ruoho näyttää vihreämmältä. Naapurilla on kaikki aina paremmin. Mistäpä sen tiedämme. Miksi vertailemme? Elämämme eivät ole vertailukelpoisia, koska emme me tiedä koko pakettia. Usein me katselemme vain jäävuoren huippuja. Mahtavat kulissit eivät ole sama asia kuin onnellinen elämä. Yrittäjien alkutaival on usein ollut velkavetoista, mutta kovalla työllä on vuosikymmenten mittaan rakennettu toimeentulon perusta. Ei ollut mitään oikotietä onneen, mutta moni sellaista tavoittelee sortuen pikavippeihin.

Rahalla ei kuitenkaan saa kaikkea. Rakkautta ei voi ostaa. Terveyttäkään ei voi ostaa. Kummallakin on elämälle valtava merkitys, mutta rakkaudessa ja terveydessä on kysymys lahjasta. Ne ovat osa elämän lahjaa, jossa meillä ei ole pelkkiä omistajan oikeuksia, vaan ennen kaikkea vastuullisen käyttäjän velvollisuudet ja oikeudet. Rakkaus ja terveys ovat koko elämää läpäiseviä asioita. Elämässä ei mikään ole itsestään selvää, vaan meille annettu lahja on avattava. Miten paljon saankaan oppia itsestäni toisen ja toisten avulla. Rakkaus tuottaa ihmiselle todellista ja kokonaista hyvinvointia, joka on taas terveydelle kullanarvoista. Rakkaus ja terveys kulkevat käsi kädessä. En osaa enkä älyä kiittää kaikesta, mutta Jumala on suonut valtavasti lahjojaan. Pieni ihmissydän tajuaa siitä vain rahtusen.

Yksinäinen puu ei pala. Joku kyllä on yksin ihan mielikseen, mutta pohjimmiltaan ihminen on kuin keksimänsä matkapuhelin, joka kyllä hakee verkkoa koko ajan.

Me olemme paljossa samanlaisia, mutta myös erilaisia. Erilaisuus ei ole uhka, vaan rikkaus. Voimme siis lopettaa naapurien välisen kilpavarustelun ja alkaa kilpailla toistemme välisessä kunnioittamisessa.

Ennen oli sauna se paikka, jossa riisuttiin, ei vain vaatteet, vaan myös asemat ja turhat elkeet. Silloin kohtaamme lahjan paljaimmillaan kun olemme toisillemme ennen kaikkea ihmisiä, jotka eivät pullistele itsensä täydellisyyttä. Jokainen meistä tarvitsee tilaa, mutta se ei saa viedä tilaa toiselta. Tilaa on kyllä kaikille, sillä kaikkihan ovat saaneet lahjan, joka muistuttaa, että vaikkakin tämä on paljossa juuri inhimillinen todellisuus, on tämä myös Jumalan todellisuus. Jumalasta johtuen kaikkien ihmisten ihmisarvo on luovuttamaton ja yhtäläinen.

Arto Penttinen.

 

 

 

 

 

 

 

Arto Penttinen

Nilakan seurakunnan kirkkoherra ja Iisalmen rovastikunnan lääninrovasti