Vieraile ja vinkkaa

Sain mahdollisuuden tulla kesäksi töihin entiseen kotikaupunkiini Iisalmeen. Olin tästä tilaisuudesta suunnattoman iloinen, sillä kaipasin pitkästä aikaa takaisin tuttuihin maisemiin. Kesä vanhempien nurkissa ei kenties kuulosta kaikkien korvaan mieleiseltä, mutta kun sen yhdistää mielekkääseen kesätyöhön ja tervetulleeseen taukoon opiskelijan arjesta, eivät kesäsuunnitelmat voisi juurikaan paremmilta kuulostaa.
Toimin siis kesän ajan toisena Kustaa Aadolfin tiekirkon oppaista. Vietimme jo tiekirkon ja sakastin yläkerrassa sijaitsevan kirkkomuseon kesäkauden avajaisia reilu viikko sitten. Tohina erityisesti kirkkosalissa on käynyt kovana heti ensimmäisestä tiekirkon aukiolopäivästä alkaen, sillä kesän ensimmäiset rippikoululaiset ovat olleet tutustumassa kirkon historiaan ja hautojenhoitopäivänä haudoilla vierailleista seurakuntalaisista iso osa vieraili myös kirkkosaliinkin asti.
Päätin ennen töiden alkua tehdä konkreettisen listauksen asioista, jotka haluan Iisalmessa viettämäni kesän aikana tehdä ja kokea. Aion muunmuuassa vierailla kaikissa Iisalmen ja kenties lähiseudunkin museoissa ja taidenäyttelyissä, sekä tehdä pyöräillen eväsretkiä minulle uusiin tai jo lapsuudesta tuttuihin paikkoihin. Tarkoituksenani on pyrkiä ammentamaan onnistuneista ja positiivisista kokemuksistani vinkkejä eritysesti tiekirkossamme vieraileville kansainvälisille ja suomalaisille turisteille, mutta myös meille paikallisille savolaisille.
Olen aivan varma, että avoimen asenteen avulla me kaikki voimme löytää kotikaupungistamme uutta ja mielekästä tekemistä. Uteliaisuus omaa kotikaupunkia kohtaan hukkuu aivan liian helposti. Yleensä emme edes vaivaudu löytämään sitä uudestaan. Näin ollen olen päättänyt haastaa sinut, tämän tekstin lukijan, vierailemaan jossain kotipaikkakuntasi kulttuurikohteessa. Voit etsiä sinulle täysin uuden kohteen tai vierailla paikassa, jonka olemassaolosta olet jo pitkään tiennyt, mutta et ole aikaisemmin saanut aikaiseksi siellä käydä. Tiekirkko on yksi laajasta kirjosta paikkoja, jossa Iisalmessa lomaileva voi vaikkapa ohikulkiessaan vierailla.
annu komulainen_160615_paakuva2
Vielä viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä: muistathan haasteen toteutettuasi vinkata tutuillesi onnistuneesta aktiviteetista. Laitetaan hyvät vinkit jakoon ja tehdään tästä kesästä mielekäs niin meille paikallisille, kuin myös täällä matkaaville.
Annu Komulainen
Kirkko-opas ja yhteiskuntatieteiden opiskelija Jyväskylästä

Kommentit

  • Ulkopuolinen

    Kyllä se on teidän iisalmelaisten kirkko, vanhempi niistä. Kenelläkään Kustaa Aadolfilla ei ole siinä osaa. Tuota tyhjää koreilua perinteen nimissä osaan vain ihmetellä.

  • Annu

    Hei ”Ulkopuolinen”. Nykyinen kirkko on kolmas kirkko samalla niemellä. Tämä kirkko haluttiin nimetä kruununperillisen, Kustaa Aadolfin mukaan ja nimen käytölle saatiin hallitsijan hyväksynta. On hyvin perinteistä toimia vastaavalla tavalla nimeämisen suhteen. ”Vanha kirkko” nimityksenä on usein omassa käytössänikin, mutta virallisemmissa yhteyksissä on mielestäni mukava käyttää tuota varsinaista nimeä. :) Lisätietoa löydät mm. täältä: http://www.iisalmenseurakunta.fi/kustaa-aadolfin-kirkko ja tietoa seurakuntayhtymästä löydät saman sivun ylälaitaa klikkaamalla.

    • Ulkopuolinen

      Kyllähän minä olen tuon tiennyt, mutta ihmettelen sitä, että tuosta muinaisesta nimityksestä ei ole luovuttu jo kauan sitten. Sehän on vieras ja asiaankuulumaton koristus.

      • Ulkopuolinen

        Muistetaanpa, että Helsingin pääkirkon nimeä on vaihdettu kahdesti. Ensin Iisalmen Kustaa Aadolfin kirkon (Eurajoella Kustaa Adolfin kirkko, lausutaan samoin) tyylinen nimi Nikolainkirkko, sitten Suurkirkko ja nykyisin uusasiallisesti Helsingin tuomiokirkko.

        • Annu

          Tuo nimiprosessi on ollut tuossa tapauksessa ihan mielenkiintoinen: Nikolainkirkon nimi muuttui Suomen itsenäistyttyä vuonna 1917 Suurkirkoksi (eli tehtiin pesäeroa Venäjään, jonka Keisariin silloinen nimi viittasi). Kun Helsingin hiippakunta perustettiin 1959, Suurkirkosta tuli Helsingin tuomiokirkko. Kyseessä on siis hyvin erilainen tapahtumien kulku verrattuna Kustaa Aadolfin kirkon historiaan. Jännä juttu tuo nimien muuttuminen kyllä, koska omassa käytössäni olen nykyisinkin käyttänyt sekaisin sekä Tuomiokirkko, että Nikolainkirkko nimitystä. Tule ihmeessä käymään luonamme tiekirkossa, niin voimme keskustella tästä ja muusta kirkkohistoriasta laajemmalti. :)

          • Ulkopuolinen

            Kyseinen ruotsalainen kuninkaallinen, Iisalmen kirkon nimenannon v. 1780 aikaan vasta kätkyestä noussut, sittemmin kuninkaana Kustaa IV Aadolf, menetti kruununsa vuoden 1809 vallankumouksessa. Suomi erosi valtakunnasta samoihin aikoihin liittyen Venäjään. Siinä vaiheessa olisi jo ollut aihetta vaihtaa Iisalmen kirkon nimi, koska se kävi epäajankohtaiseksi.

Kommentointi on suljettu.