Voi itku!

Lapsella pahamieli.

Pieni lapsi itkee tämän tästä. Pappina silloin tällöin kohtaan tilanteen, jossa kastettava lapsi itkee. Itku saa aikaan muissa levottomuutta ja siitä halutaan päästä eroon. Vanhemmat yrittävät par-haansa. Itkevä vauva raastaa aikuisen mieltä. Kasvun vuosien myötä itku vähenee. Kun aikuinen itkee, siihen tarvitaan jo erityinen syy. Joskus kun oikein harmittaa, tekisi mieli heittäytyä lattialle itkemään sekä huutamaan ja unohtaa koko aikuisuus.

Milloin ja minkä vuoksi itkemme? Surusta ja harmista. Ilosta ja onnesta. Matka suruitkun ja iloitkun välillä on toisinaan kovin lyhyt. Suuret tunteet ihmisessä purkautuvat herkästi itkuksi ja nauruksi. Kyyneleet tulvahtavat silmiin sekä harmissa että onnessa. Toiset itkevät herkimmin ja vähän eri asioita kuin toiset. Joskus on vaikeaa ottaa vastaan toisen itkua. Joku voi jopa paeta itkevää ihmistä. Siniristilippu ja voitto ovat monille kyynelten paikka. Suuren taitelijan poismeno on herkistänyt monet ja kyynel on vierähtänyt. Ehkä viime päivinä on vuodatettu muutama pieni kyynel oman pikkukoululaisen, reppuselkäisen, menoa katsellessa. Jotakin on ohitse. Jotakin uutta alkamassa.

Jeesuskin itki. Miksi? Kaksi hänen itkuaan on tallentunut evankeliumien teksteihin. Hän itki kuollutta ystäväänsä ja Jerusalemin kaupunkia, jolle ei ollut luvassa hyvää. Surun ja murheen itkua. Kuvaukset Jeesuksen itkusta ovat harvinaisia. Ehkä Hän itki myös muulloin. Me emme vain siitä tiedä. Jeesus tunsi samat tunteet kuin mekin ja itki silloin kun oli itkun paikka. Olen miettinyt itkua. Jeesuskin koki surua ja se puhkesi itkuksi. Itku tekee Hänet hyvin inhimilliseksi. Kuin yhdeksi meistä. Ihmisen elämään kuuluu itku. Syntyessämme parkaisemme syntymäitkun. Se kuulostaa vanhemmista ihanalta itkulta. Se itku saa kyyneleen vierähtämään onnesta heidän silmistään. Kuoleman äärellä myös itkemme. Mikä on sen luonnollisempi itkun paikka, kuin kuolema? Sen äärellä Jeesuskin itki.

Saarnaajan kirjassa kerrotaan ajasta. Väistämättömistä ihmiselämän perusasioista. ”Aika on syntyä ja aika kuolla. Aika itkeä ja aika nauraa”. Evankelistat eivät ole tallettaneet Jeesuksen nauraneen kertaakaan. Se ei tietenkään tarkoita sitä, ettei Hän olisi nauranut.

Riitta Valtokari

 

 

 

 

 

 

 

 

Riitta Valtokari
Kirkkoherra
Sonkajärven seurakunta