Älä osta mitään -päivä

Minulle ehdotettiin blogia ylläolevasta aiheesta. Tapani mukaan innostuin ja suostuin.

Olen pyöritellyt aihetta jo pidempään ja miettinyt mitä blogiin kirjoittaisin. Huomaan, että aihe ei olekaan niin yksinkertainen kuin ajattelin. Maailmassa on vaikeaa olla ostamatta, hankkimatta mitään. Yksi päivä ei kuitenkaan liene ongelma, vaan yleensäkin olla ostamatta.

Väitän, että meillä jokaisella suomalaisessa yhteiskunnassa on varaa olla ostamatta mitään yhden päivän ajan. Meillä jokaisella lienee sen verran elintarvikkeita, vaatteita ja lämpöä olemassa, että pärjäämme yhden päivän ilman ostamista. Ratkaisevaa onkin se, mihin ajankohtaan elämässämme ”Älä osta mitään” –päivä sijoittuu. Voihan olla, että syystä tai toisesta varallisuutemme heittelee esimerkiksi kuukauden eri päivinä huomattavasti ja kokonaisuus muodostuu haastavaksi. ”Palkkapäivänä” (muodostuupa tulo työstä, työttömyydestä tai eläkkeestä) voi olla mahdollista ostaa ja kuluttaa, mutta varat eivät välttämättä riitäkään koko kuukauden ajaksi. Joillekin ”Älä osta päivä” –päivä saattaakin olla pakko, ei valinta.

Me kulutamme liian paljon, senhän me kaikki kyllä tiedämme. Maapallomme ei kestä tämän hetken kulutusta, käytämme luonnonvaroja aivan liikaa. Emme ajattele tulevien sukupolvien, emme edes lastemme hyvinvointia, vaan itsekkäästi nautiskelemme itse kaikesta siitä hyvästä, jota luonnonvarat ja niistä saatavat hyödykkeet meille tarjoavat. Elämme ajattelematta muita, monellakin tapaa.

Toimimme itsekkäästi, koska ”Mitä nyt yksi ihminen voi? Mitä nyt yksi päivä merkitsee?” . ”Kyllä tämä maailma minun elämäni ajan pysyy pystyssä” –ajattelu ei kovin pitkälle kanna. Edesmennyt Pentti Linkola, luontoihminen ja –aktivisti esitti jossakin haastattelussa, että meidän tulisi palata kehityksessä ja teknologiassa 1920-luvulle, jotta kuluttamisemme ja toimintamme ei koko ajan kuluttaisi maapalloa ja siten lyhentäisi ihmiskunnan jäljellä olevaa olemassaolon aikaa. Elämällä 1920-luvun tavoin emme kiihdyttäisi tuhoamme. Mielenkiintoinen ajatus! Ei olisi internet-elämää, ei suihkukoneita eikä avaruussukkuloita. Eikä ehkä aivan niin kiire joka paikkaan kuin nykyään.

Ajassa taaksepäin palaaminen ei liene järkevää, eikä edes mahdollista tai tarpeellistakaan. Teknologialla ja kaikenlaisella kehityksellä on puolensa myös ajatellen maapallon säilymistä ja säästymistä tuholta. Kannattanee elää kuitenkin tässä päivässä, tätä hetkeä. Isot muutokset alkavat pienistä oivalluksista, pienistä muutoksista. Yksi ihminen voi muuttaa maailmaa, ainakin omaa maailmaansa. Käyttämällä jo aiemmin hankkimiaan hyödykkeitä, tietoisesti valitsemalla kestävän kehityksen tuotteita, kierrättämällä, voi muuttaa omaa maailmaansa ja samalla koko maailmaa. Maailma pelastuu yksi päivä kerrallaan, yhden ihmisen voimin. Kannattaa aloitta jo tänään. Tänään on hyvä päivä olla ostamatta mitään. Tänään on hyvä päivä pelastaa maailma.

 

Anne Pulkka
vt. kirkkoherra
Sonkajärven seurakunta