Ekoteoilla autetaan ja kierrätetään hyvää

Kaupasta soitetaan kesken kiireisen työpäivän, että heille on tullut virhe tilauksessa ja nyt heillä on kymmenen laatikollista ylimääräisiä parasta ennen päiväyksellä olevia puurohiutaleita ja samalla he voisivat antaa myös maitoa ja muutamia viimeinen käyttöpäivä –tuotteita jaettavaksi ruoka-avussa. Tietenkin on hypättävä autoon, haettava tuotteet, vietävä ne ruoka-avun jakopaikalle, pakastettava ja laitettava oikeille paikoilleen. Jokunen hetkihän siihenkin menee. Mutta samalla tulen ajatelleeksi kuinka onnelliseksi joku perhe (siis useampikin) tulee, kun saa seuraavana maanantaina monenlaista apua ruokatalouteensa ruoka-avusta. Hienoa, että kauppa muistaa meidät, kun myytäväksi mahdotonta, poislaitettavaa ruokaa tulee. Ruoka ei mene hävikkiin eikä roskiin, vaan tekee useat hädänalaiset onnelliseksi. Kaikki voittaa!

Toisena päivänä saan puhelun Helsingistä. Rakkaan äidin kuolema Iisalmessa on pysäyttänyt, puhe sortuu ja kyyneleitä nieleskellään. Asiat on kuitenkin hoidettava. Äidin asunto Iisalmessa on tyhjennettävä, siivottava ja annettava eteenpäin. Asunnossa olisi käyttökelpoista tavaraa: liinavaatteita, vaatteita, huonekaluja, pölynimuri ynnä muuta mukavaa ja jollekin tarpeellista. Nämä tavarat eivät kuitenkaan ole millään tavalla tarpeellisia hyvin toimeentulevalle, elämänsä Helsinkiin rakentaneelle aikuiselle lapselle. Muistoksi äidin asunnosta on jo hautajaisreissulla otettu valokuvat, äidin lempi hartiahuivi ja kahvikupit, joista juotiin äidin kanssa kahvit. Silloin, kun äidin luona vierailtiin, kun äiti vielä eli, kun äiti vielä jaksoi kahvit laittaa…

Soitan LähetysKirppuun ”kuljetuspojille”. Tottakai miehet ovat valmiina asunnon tyhjennys keikalle, kunhan vain päivästä sovitaan. Ja niin asunto tyhjenee, suurin osa tavaroista menee lajittelun ja hinnoittelun vapaaehtoisten käsien ja silmien kautta myyntiin. Tuotto menee lähetystyön tukemiseen Iisalmen seurakunnan lähetystyön kautta. Toki tavaroissa on pois heitettävääkin… roskiin vain. ”Kuljetuspojat” vievät lajitellut tavarat ekomurskeelle, jossa niistä tulee poltettavaa energiaa, loput viedään sekajätteenä kaatopaikalle. Jälleen kaikki voittavat!

Useinkaan ei tule ajatelleeksi millaista kierrätystä ja kaatopaikkojen kuormitusta vähentävää (ekologista) työtä seurakunnissa tehdään juuri ruoka-apu- ja kirpputoritoiminnoissa. Molemmissa tuotteet lajitellaan, käytetään tai kierrätetään. Vain murto-osa alun perin roskiksi luokitelluista tuotteista päätyy sekajätteenä kaatopaikalle. Aikamoinen ekoteko! Luomakunta kiittää.

pappi, johtava diakoniaviranhaltija
Anne Pulkka
Iisalmen seurakunta