Hatusta otettu juttu?

Joulukuusi Pyhän Ristin kirkossa.

On kulunut kohta vuosi siitä, kun aloimme julkaista seurakuntayhtymän ympäristöblogia. Kerroin aivan ensimmäisessä blogissa, kuinka puran kirkon joulukuusta loppiaisena. Nyt kirkoissa on jälleen uudet joulukuuset tuomassa jouluiloa kirkkovieraille. Ympyrä on sulkeutunut ja silloin antamamme ”pyhä lupaus” pitänyt.

Tarkkasilmäinen kirkkovieras huomaa Pyhän Ristin kirkon joulukuusessa kenties jotain erikoista. Kuusen oksilta riippuvat edelleenkin kauniit, perinteikkäät paperienkelit, mutta ne ovat saaneet seurakseen myös jotain uutta. Tai paremminkin vanhaa ja kierrätettyä. Halusimme Merja-suntion kanssa koristella kuusen hyvin perinteisesti ja samalla kestävän kehityksen hengessä. Voi olla, että joku aistii kuusesta jopa hieman 80 vuoden takaista talvisodan henkeä. Joskus nimittäin vähemmän on enemmän. Kuusen pallokoristeet olemme tehneet kierrätetyistä hautakynttilän hatuista: puolipallon muotoiset hatut on vain liimattu yhteen. Kaksi puoliympyrää muodostaa pallon.

Tuosta joulupallosta voi löytää monenlaista symboliikkaa. Jo itse ympyrän muoto kertoo jatkuvuudesta ja kestävyydestä. Samalla se tietysti muistuttaa meitä tästä yhteisestä pallostamme, maaäidistä, joka on saanut toiminnastamme lommoja kylkeensä – kuin se vanha pussin pohjalta löytynyt joulupallo. Pysähdypä hetkeksi miettimään minkä värinen tämä sinun ”joulupallosi” on?

Siinä, kuinka poisnukkuneen läheisemme muistoksi haudalle viety hautakynttilä ja sen hattu voivat ”jatkaa elämäänsä”. Syntyä uudelleen koristeiksi vaikka joulukuuseen – iloksi meille, jotka emme vielä ole viettämässä ikijoulua, vaan vietämme sitä täällä maallisen maailman keskellä – siinä on jotakin hyvin koskettavaa. Vihkiristin muotoinen tähtikuvio pallon kyljessä kertoo meille Kristuksen kaikkivaltiudesta, samalla kun se muistuttaa meitä yli 2000 vuotta sitten Kristuksen syntymän merkiksi loistaneesta Betlehemin tähdestä yhdessä kuusen latvatähden kanssa.

Saamme tänäkin jouluna muistaa ja elää todeksi Vapahtajamme syntymäjuhlaa. Kokoontua yhteen läheistemme kanssa – sulkeutua yhteiseen ympyrään, saman ”joulupallon” sisään. Mitä jos tulevana jouluna muistaisimme läheisiämme osoittamalla heille aitoa rakkautta ja antamalla aikaamme, sen sijaan että kantaisimme kuusen alle kassitolkulla kertakäyttöistä ”jouluiloa”? Miksei lahjamme voisi olla vaikka Lähetyskirpusta ostettu jo useamman joulun nähnyt kierrätysjuttu? Lahjastamme iloitsee silloin moni, ja se tuo sydämiimme sen oikean joulun ilon. Tuo ilo ei enää olekaan ”hatusta otettua”, vaan se on edelleenkin Vapahtajan syntymän kautta totta.

Siunattua joulujuhlaa kaikille.

Hannu Huttunen
seurakuntapuutarhuri
Ylä-Savon seurakuntayhtymä

Lue lisää seurakuntien tekemästä ympäristötyöstä Ylä-Savon seurakuntayhtymän sivuilta