Ilmastonmuutos on yksi niitä asioita, joka on viimeaikoina ollut maailmanlaajuisesti erityisen paljon esillä, niin politiikassa, kuin kaikkialla mediassakin.
Ilmastoahdistuksen ja pessimismin keskellä kirkko haluaa luoda toivoa ja kannustaa jäseniään lmastotalkoisiin. Luonto on osa Jumalan luomistyötä ja jokainen meistä on myös vastuussa siitä, miten luontoa kohtelemme. Ihminen on osa tätä kaikkea.
Suomessa kirkkoon kuuluu vielä n 4 miljoonaa ihmistä, joten kirkolla on tuhannen taalan paikka toimia kasvattajana ja esimerkkinä myös ympäristöasioissa vauvasta vaariin.
Miten me suhtaudumme kirkon, tai vaikka oman seurakuntamme ympäristökasvatukseen? Onko sillä merkitystä? Kannammeko omalta osaltamme kortemme kekoon ympäristömme hyvin voinnin puolesta? Ahdistaako?
Kirkon erityiset vahvuudet ilmastotyössä ovat sen arvoissa ja asenteessa. Ilmasto-ohjelman keskeisiä lähtökohtia ovat kiitollisuus, kunnioitus ja kohtuus. Arvot, jotka kävisivät yhtä hyvin elämänohjeiksi meille kaikille. Ohjelman mukaan kristinusko on vastavoima kulutuskulttuurille ja kirkon tulee arvioida oman toimintansa ilmastovaikutuksia.
Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakunnissa pyrimme ottamaan ympäristöasiat todesta. Ympäristöohjelma toimii ohjenuorana ympäristötyölle ja työkaluna ympäristöasioiden hoidossa. Ohjelma sisältää ympäristöstrategian, sekä tavoitteet, jotka on asetettu ympäristökatselmuksen ja siinä havaittujen kehitystarpeiden pohjalta. Tavoitteet ovat toimenpiteitä, joiden avulla pyritään kehittämään toimintoja ympäristöystävällisempään suuntaan. Tavoitteiden toteutumisesta raportoidaan vuosittain toimintakertomuksessa.
Yhtymä sitoutuu varjelemaan luomakuntaa ja työskentelemään elin voimaisen elinympäristön säilyttämiseksi. Tähän pyrimme mm. suosimalla kestäviä, ympäristöystävällisiä toimintamalleja kaikissa toimintamuodoissa. Seurakuntayhtymän johto on sitoutunut ympäristöasioiden hoidon jatkuvaan parantamiseen. Ympäristö ja kestävyys huomioidaan toimintoja suunnitellessa ja osana päätöksen tekoa. Myös kaikki työntekijät kantavat vastuuta sitoutumalla vastuulliseen ympäristöasioiden hoitoon omilla työaloillaan.
”Metsä on kirkkoni” on monen suomalaisen kokemus ja yksinkertainen uskontunnustus. Usean suhde luontoon perustuu kiitollisuuteen Jumalan luomasta kauniista luonnosta ja yhteenkuuluvuuden tunteesta sen kanssa.
Jospa tämä kiitollisuus voisi tulla meille kaikille muutosvoimaksi suojella luontoa ja tehdä omia käytännön ratkaisuja. Tässä heti yksi mahdollisuus miettiä vaikka omia kulutustottumuksiaan; Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja lahjojen ostohysteria ahdistaa. Marraskuun 29 päivä on ostohumun alennuspäivä, eli Black Friday. Samaisena perjantaina vietämme myös kansainvälistä Älä osta mitään – päivää, joka muistuttaa meitä välttämään turhaa kuluttamista. Kumpaa päivää sinä haluat viettää?
Ympäristöterveisin Sami Kokkonen
Lapinlahden seurakunta