Laskiaisen lähimatkailua

Laskiainen on seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä vietettävä kevätpaaston alkajaisjuhla.

Laskiaissunnuntain kirkollisena aiheena on Jeesuksen vaelluksen alku Jerusalemiin, kohti kärsimystä ja kuolemaa. Laskiaisen jälkeen alkaa paastonaika, joka loppuu pääsiäiseen.

Laskiaiseen on Suomessa perinteisesti kuulunut runsas ruokatarjoilu ja riehakas ilonpito. Näin myös Sukevalla. Hirsikankaalla vietetään laskiaistiistaisin perheen yhteistä mäkiriehaa laskiaispullien ja hernekeiton kera. Tämän laskiaistapahtuman juuret ulottuvat yli 50 vuoden päähän.

Hirsikankaan järvelle laskeutuva rinne on tarjonnut upeat puitteet kylän yhteiselle tapahtumalle, jonne tultiin runsain joukoin. Perinne on säilynyt sukupolvelta toiselle. Toivottavasti Ilmaston muutoksesta huolimatta lunta riittää jatkossakin mäen laskuun.

Pääsiäitä kohti lasketellessa paaston ajalla on hyvä myös kurkistaa pakastimeen ja hyödyntää viimeistään nyt edellisen kesän marjasatoa ja tehdä tilaa tulevan suven antimille.
Nykyään puhutaan paljon trendikkäästi lähiruuasta, jota meiltä löytyy pakastimesta tai kellarista. Kuten marjat, sienet, kasvikset. Nämä ovat mitä parhainta paaston ajan ruokaa, pääsiäisen notkuvia pöytiä odotellessa.

Pitkiä pellavia!
Seija Heiskanen
Seurakuntaemäntä