Muistot kukkivat hautausmailla

Jälleen on koittanut se aika vuodesta, jolloin tuhannet ja taas tuhannet kesäkukat kaunistavat hautausmaiden kukkapenkkejä, muistot ovat puhjenneet kukkaan. Haemme lohtua ja muistamme edesmenneitä läheisiämme kukittamalla heidän hautansa. Sankarihautausmaiden kukkameret kunnioittavat sankarivainajiemme.

Suru on aina läsnä hautausmailla, mutta niiden kauneus toivottavasti lohduttaa ja luo toivoa.

Hautausmaiden yleisilme halutaan pitää siistinä ja arvoisessaan kunnossa. Hautausmaat ovat muistojen puutarhoja, joiden vaaliminen on annettu meidän kaikkien tehtäväksemme.

Kesäkuun alku aina juhannukseen saakka on seurakuntien eri hautausmailla hyvin kiireistä ja työntäyteistä aikaa. Juhannuksen jälkeen työn painopiste siirtyy kukkien hoitoon, samalla kun alueiden yleiskunnostukseen, nurmikoiden ajoon ja trimmeröintiin jää myös enemmän aikaa.

Seurakunnilla on myös laajempi ympäristöön liittyvä tehtävä, kuin pelkkä alueidemme ympäristön hoito. Kirkon oma ympäristöjärjestelmä, kirkon ympäristödiplomi, velvoittaa ympäristötyöhön koko luomakuntamme puolesta. Se koskee niin meitä seurakuntien työntekijöitä kuin myös sinua seurakuntalainen.

Meidän yhteinen tehtävämme ja velvollisuutemme on varjella tätä lahjaksi saamaamme maapalloa. Hautausmailla se näkyy mm. ohjeistuksena lajitella siellä syntyvät jätteet, samalla kun tietoisesti pyrimme vähentämään niiden syntymistä. Siksi suosimmekin ekologista surusidontaa ja kierrätämme mahdolliset maatumattomat sidontakahvat uusiokäyttöön. Perennojen suosiminen istutuksissa on sekin ekoteko, samoin kuin se että yhtymä käyttää pääasiallisena hoitohautojen kasvina nopeakasvuista ja kestävää kesäbegoniaa. Kulutuksen vähentäminen vähentää myös päästöjä.

Kirkolla on konkreettinen tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Siihen auttavat paitsi seurakuntien hiilinieluina toimivat metsävarat, niin myös meidän kaikkien oma toimintamme yhteisen ympäristömme puolesta. Hautausmaat tarjoavat tiekirkkojen ohella ”sen taivaallisen taukopaikan” hengähtää hetkeksi ajattomien arvojen ääressä.

Vihreää kesää kaikille ympäristöblogin lukijoille!

Hannu Huttunen
seurakuntapuutarhuri
Ylä-Savon seurakuntayhtymä

Hautausmaiden ekotekoja ovat mm.

  • jätteiden lajittelu, muovijätteen välttäminen
  • kierrätys, uusiokäyttö
  • ekologinen surusidonta
  • perennaistutukset