Ahti on välillä oikukas

Renne ja haukisaalis

Syyskuisena päivänä olin serkkuni Rennen kanssa uistelemassa Laukkalassa tai hän uisteli ja minä istuin veneessä katselemassa kalastamista. Aamupäivän aurinko pysytteli pilven takana, niinpä rannan koivujen ja haapojen kelta näytti vähän himmeältä. Syksynväriset pellot ja ruskaiset rannat, tuolla tutut talot Heikkilä, Multaniemi ja Alapiha. Järveltä katsottuna maisema näytti kuitenkin erilaiselta.

Veneilimme ympäri Savijärveä useampaankin kertaan. Sähkömoottori kehräsi kevyesti eikä hiljaisuus rikkoutunut. Lokit ja vesilinnut olivat lähteneet jo muuttomatkalle, vain korppipari raakkui lentäessään Haippolasta päin vastarannalle kirkon suuntaan.

Vedettyään riittävästi uistina sekkupoika ankkuroi veneen ruohikon reunaan, jossa hän heitteli käytten erimallisia ja -värisiä vieheitä. Harmittavasti kaikki toimet olivat yhtä tuloksettomia! Kolmen tunnin jälkeen luovutimme, Ahti ei anna aina antejaan.

Kahden päivän päästä Renne oli ajellut veneellään ihan samoilla paikoilla ja pysähtynyt puoliväliin lahtea. Hän oli kokeillut ensin uistelua ahvenväritteisellä Rapalalla, mutta vaihtanut sen Karikkoon, jonka rungossa on kolme eriväristä vyöhyettä. Tuohon sateenkaariväritettyyn Karikkoon hauki olikin sitten napannut. Viehelaatikossa Karikko on päällimmäisenä vasemmalta katsottuna neljännessä lokerossa.

Puteron pihassa saalis mitattiin: hauella oli painoa 7,6 kg, pituutta 102 cm ja ympärysmittaa 42 cm.

Ennätyskalakalenterin mukaan tämän vuoden suurin hauki jäi verkkoon Karstulan Lahnajärvessä 16. tammikuuta, se   painoi 16,1 kg. Suomen kautta aikojen suuri hauki 18,8 kg on saman rekisterin mukaan pyydetty Iin Oijärvestä verkolla 19.5.2009.

Hauki on ainoa kala, jonka syntyhistoria tunnetaan, Kalevalan runojen mukaan hauki on muiden sankarien tapaan laskeutunut maahan taivaasta. Vänämöinen soittaa hauen leukaluusta tehtyä kannelta, ja Ilmarinen vie Pohjolan emännälle voittonsa merkiksi hauen pään. Veenkoiraa on pelätty ja kunnioitettu, siihen on liitetty ahneutta ja kuolemaa, mutta myös runsasti sato-onnea. Mytologiassa hauella onkin ollut tärkeä asema.