Hiiri ja perheen öinen piirileikki

Tasainen tuhina täyttää makuuhuoneen, kun Kattaisen perhe nukkuu autuaan unta. Yhtäkkiä äiti herää outoon rapinaan. Hän säpsähtää hetkessä hereille. Yö on pimeimmillään. Äiti tyrkkii isää, että nyt pitäisi nousta, talossa tapahtuu kummia. Perheenpää siis herätetään kesken makeimpien uniensa, mutta nyt ei auta mikään. Puolisot lähtevät ottamaan selvää, voroko se on asialla. Kun napsautetaan valot keittiöön, nähdään lattialla pieni harmaa hiiri, joka rapistelee pöydän alla murusia etsiskelemässä.

Kun hiirulainen huomaa ihmiset, se säntää karkuun ja saa peräänsä sekä perheen isän että äidin. Kohta askelten töminään heräävät lapsetkin pienimpiä myöten. Hiiri juoksee edellä parhaansa mukaan keittiöstä olohuoneeseen, olohuoneesta eteiseen kintereillään koko kuusihenkinen perhe. Lapset huutavat hiiri hiiri hiili hiili!

Kun hiiri säntää takaisin keittiöön, se ei keksi enää muuta pakopaikkaa kuin tiskipöydän, jonne se hyppää. Pesupöydällä on ruokailuvälineitten kuivausteline, sinne siis. Se loikkaa kapustan päälle ja kaiketi pohtii seuraavaa siirtoa. Perheen isä joutuu saman tien paikalle. Hän ottaa käteensä suuren leipäveitsen, jonka tyvipäällä yrittää saada hiiren pois päiviltä.

Yritykseksi se jääkin, sillä veitsen kädensija irtoaa ja osuu hiiren yläpuolella olevaan tiskipöytävalaisimen kuuppaan. Kupu napsahtaa rikki ja lasinpalat tipahtavat helisten pöydälle.

Hiiri säikähtää kahta kauheammin ja säntää pois keittiöstä kohti makuuhuonetta. Huoneessa on vaatekaappi, jonka oven alareunassa hiiren mentävä rako. Mikä pelastus hiirelle! Sinne se häviää eikä sitä edes yritetä etsiä.

Rauha laskeutuu taloon ja perhe pääsee jatkamaan kesken jääneitä uniaan.