Kosteikko on vesilintujen paratiisi

Kosteikko.

Vaikka oli varhainen kesäkuun aamu, aurinko oli jo korkealla, kun saavuin kosteikolle. Tämä lampi on rakennettu ottamaan vastaan hulevedet ennen niiden siirtymistä järveen. Kosteikkoalue on lintujen suosiossa. Satakieli helskyttää koivikossa, räkättirastaat ja västäräkit juoksentelevat nurmikolla. Lammen ovat vesilinnut ottaneet omakseen.

Hanhiemot.

Kosteikko lisää luonnon monimuotoisuutta sekä tarjoaa elinympäristön monille linnuille ja hyönteisille. Sillä on myös maisemallisia ja alueen viihtyvyyttä lisääviä vaikutuksia. Alueen vieressä kulkee kävelijöiden ja pyöräilijöiden suosima reitti, jolla liikkuvat pysähtyvät usein seuraamaan lintuja ja katselemaan luontoa.
Kosteikon perällä on korkea pylväs. Sen nokassa kalalokkiemot vahtivat poikastaan, jonka olivat piilottaneet lammen keskellä olevaan pieneen saarekkeeseen ruohontuppaiden sekaan. Silloin tällöin toinen emoista pistäytyy poikasen luona, kai viemässä ruokaa ja kyselemässä vointia.
Haakanapari uiskenteli kaikessa rauhassa, kunnes idyllin rikkoi kilpakosija. Se häädettiin ja rauha palasi. Eri lajit elävät kyllä sopuisasti keskenään lammella, vaikka varsinkin poikasten kuoriuduttua lintuja tuntuu olevan kaikkialla.

Sorsaemo ja poikaset.

Lammen pienessä niemessä sorsaemolla oli pesällinen poikasia. Toisen pesän poikaset uiskentelivat jo itsenäisesti. Välillä ne kapusivat rantatöyräälle emonsa perässä, joka johdatteli jälkikasvunsa jonossa syömään ruohoa.

Telkänpoika.

Minuakohan säikähtivät telkkäemo ja sen neljä somaa poikasta, kun pujahtivat esille penkereestä mutta kiirehtivät saman tien uuteen piilopaikkaan, paitsi yksi poikasista. Se yksi rohkea ja reipas sukelteli iloisesti, ui lampea ympäri ja kiipesi lopulta veteen kaatuneelle rungolle kuivattelemaan itseään.

Kanadanhanhia.

En ollut uskoani silmiäni, kun aloin laskea pienellä lammikolla olevien hanhien määrää! Yhdellä kanadanhanhiparilla oli kaksi keltauntuvaista poikasta, mutta toisilla pareilla vaaleanruskeita isompia poikasia sitäkin enemmän, Eräällä taisi olla neljätoista!

Kommentit

  • Mari

    Kiitos Sirpa. Olipa mukava pistäytyä kosteikolla lintujen paratiisissa. Monelaista ihmeellistä elämää.

Kommentointi on suljettu.