Sinisestä hetkestä hämärän hyssyyn

Päivä vaihtuu hiipien illaksi. Yhtäkkiä huomaakin, että nyt se on – sininen hetki! Se lumoaa minut ilta illan jälkeen. Aamun sininen hetki on yhtä sykähdyttävä aloitus päivälle. Syksyisin sinistä hetkeä alkaa odottaa ja lumen myötä se saapuu. Eivät tiedä lumettoman etelän ihmiset mitään tällaisesta kauneudesta.
OLYMPUS DIGITAL CAMERASininen hetki selitetään talviseksi valoilmiöksi, joka voidaan havaita heti auringon juuri laskettua, ja se syntyy kirkkaalla ilmalla illan hämärtyessä. Sininen hetki on lyhyt eikä sitä ei voi arvata etukäteen, se on vaistottava. Kun lumi hohtaa valkoisena, sininen tai sinipunertava valo luo sadunomaisen tunnelman.
Sinisen hetken jälkeen seuraa hämäryys. Kun aurinko on painunut horisontin taakse, ilta alkaa pimentyä nopeasti. Meidän mummula oli ihan naapurissa, ja olimme siellä aika usein leikkimässä serkkujen kanssa. Joskus käyntimme osui hämärtyvään iltaan. Me lapset halusimme laittaa valot tupaan, mutta Anna-mummu kielsi, sillä hän ja tädit halusivat nauttia hämärän hetkestä. Mummu sanoi, että nyt vietetään hämärän hyssyä. Se oli ilmeisesti aikuisille rauhoittumisen aikaa, ehkäpä taitekohta päivän askareiden ja illan välillä. Sen sijaan lapsista aika tuntui pitkästyttävälle – toisaalta hämärä tupa oli jännittäväkin.
OLYMPUS DIGITAL CAMERASinisestä hetkestä me suomalaiset osaamme itsekin nauttia. Sen sijaan on monia muita asioita, joita pidämme itsestäänselvyytenä emmekä osaa arvostaa niitä. Kerronpa pari esimerkkiä. Sukulaisen sukulainen muutti Australiaan pari vuotta sitten naisystävänsä luokse. Nyt he tulivat yhdessä joulun viettoon Suomeen. Rouva oli haltioissaan lumesta ja pakkasesta ja teki innoissaan lumitöitä! Hänen miehensä taas oli onnellinen Australiassa, kun siellä ei tarvinnut tehdä lumitöitä, niitähän hän oli paennut!
Hotelli- ja ravintola-alan yrittäjä Päivikki Palosaari puolestaan kertoi eräässä tilaisuudessa, kuinka hän kerran ihmetteli, mihin koko ulkomaalainen turistiseurue oli kadonnut aulasta ja läksi sitä etsimään. Hän löysi hotellivieraansa pihamaalta, jossa nämä olivat pakkasesta välittämättä ihailemassa ja ihmettelemässä iltayön upeaa tähtitaivasta.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAMuistatteko sadun pääsiäispupusta, jolla piti kevättalvisin kiirettä, koska sen piti ehtiä käydä maalaamassa siniset varjot joka päivä ennen sinistä hetkeä. Yhä edelleen haltioidun, kun silmiini osuu talvihangilta noita sinisiä varjoja… pupun maalaamia. – Näettekö, minä olen löytänyt pupun jälkiä…
Kirjoittaja on lähtöisin Pielavedeltä Laukkalasta. Hän työskentelee Saimaan ammattikorkeakoulussa suomen kielen ja viestinnän lehtorina ja opettaa liiketalouden yksikössä tulevia tradenomeja. Sirpan motto on, että asioilla on taipumus järjestyä.