Valon ja keskikesän juhla

Vietämme juhannusta kesäpäivänseisauksen tienoilla eli 20.6. ja 26.6. välisenä lauantaina. Juhlaa sanotaan myös mittumaariksi, jussinpäiväksi ja jussiksi. Monet kristilliset kirkkokunnat viettävät juhannusta Johannes Kastajan syntymäpäivänä 24.6., jolloin kalenterissamme on Johanneksen nimipäivä. Kahdet pyhät – aaton lisäksi – tekevät juhannuksesta pitkän ja juhlavan. Kymmeniä vuosia sitten se on ollut myös vuoden tärkein hääpäivä.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Suomessa juhlapyhien aatto on tärkeämpi kuin itse juhlapäivä, niin myös juhannuksena. Kullakin on omat tapansa ja perinteensä viettää tätä keskikesän juhlaa ja sen aattoa. Aika moni suomalainen haluaa silloin pois kaupungista – mökille, maalle, rannalle tai johonkin. Lapsuudenkodissani Päivölässä juhannus alkoi aattona, kun koivut haettiin Luttipuron varresta portaan pieliin. Siitä alkoi myös juhannuspäivien rauha. Toisinaan menimme aattona Kiikkurantaan katsomaan kokkoa muiden kyläläisten kanssa. Joskus vielä harvemmin ajettiin johonkin isompaan paikkaan kokkotulien äärelle ja ihmettelemään väen paljoutta.
Silloin tällöin vietimme juhannusta äitini synnyinkaupungissa Kemissä. Torilta haettiin iso merilohi ja laitettiin siitä juhlaruokaa. Lisäksi Hilli-mummu keitti pohjoispohjalaista perinneruokaa eli punaista juustokeittoa. Hän hämmenteli juhannusjuustoa neljännesvuorokauden, jona aikana maitohera muuttui punaiseksi.
Juhannusjuhlia käytiin katsomassa Aavasaksallakin. Se on Kemistä sata kilometriä pohjoiseen. Kun palattiin takaisin mummulaan, oli jo keskiyö, mutta oli ihan valoisaa. Meistä lapsista oli hauskaa, kun näimme lukea kirjoja vielä yöllä ilman valoja. Kerran menimme juhannusaatoksi Kuivaniemeen tuttavien kesämökille. Oli se aikamoinen reissu. Ainakin tunnelma oli tiivis, kun toistakymmentä ihmistä oli sulloutuneena pieneen mökkiin. Ulos ei voinut mennä, muutoin mäkäräiset olisivat syöneet elävältä, mökin ikkunan taus oli nimittäin mustanaan niitä iniseviä pikku elukoita.
Olin yhden juhannuksen Helsingissä kesäyliopistossa ollessani, toista en haluakaan viettää. Suunnittelin meneväni Seurasaareen katsomaan kokon polttoa ja muuta ohjelmaa. Tuli sateinen aatto. Pääkaupungissa on kesäiltaisinkin aika hämärää ja varsinkin, jos raskaat pilvet peittävät taivaan. Minun mielestäni ikkunan takana oli ihan syksyistä. En voinut edes kuvitella lähteväni mihinkään. Istuin illan soluasunnossani ja kaipasin Savon valoisaa jussia.
Juhannuspäivänä näin sen, mitä Helsinkiin juhannuksenpyhinä eksyneet ulkomaalaisetkin ihmettelevät: miksi pääkaupunki on autio, miksi kaupat ja kahvilat ovat kiinni, missä ovat sen asukkaat. Ulkomaalainen ei sitä tiedä, mutta minä tiedän, että juhannus sen saa aikaan.
Me suomalaiset poltamme aattoiltana pieniä kokkoja ja isoja kokkoja ja suurensuuria kokkoja. Lapsille voidaan rakentaa pikku kokko, joka sytytetään jo aikaisin illalla. Kaupungit tarjoavat asukkailleen elämyksen näyttävillä kokoilla, jotka palavat järvellä, merellä tai rannalla iltayöstä lähtien useita tunteja. Mökiltä olemme joskus Pertsan kanssa lähteneet veneajelulle laskemaan, kuinka monta kokkoa rannoilla näkyy.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kokkotulien eräs alkuperäinen tarkoitus on ollut pitää pahat henget loitolla. Juhannukseen liittyy yhä edelleen paljon taikaa leikkimielisesti tai tosissaan. Kukapa meistä ei olisi laittanut juhannusyöksi seitsemää kukkaa tyynynsä alle..
Kun olin opiskelijavaihdossa Varsovassa yhden kesän, näin myös puolalaisen juhannuksen, jota vietetään 24.6. Se ei ole Puolassa vapaapäivä, mutta töiden jälkeen ihmiset vaelsivat sankoin joukon joen varteen katsomaan jo pimenneen illan ohjelmanumeroa: juhannustulia. Oli elämys katsella mustaa Wisla- eli Veikseljokea, jolle oli laskettu lipumaan tuhansittain kynttilöitä, mutta Suomen juhannusta voittanutta ei ole.
Kirjoittaja on lähtöisin Pielavedeltä Laukkalasta. Hän työskentelee Saimaan ammattikorkeakoulussa suomen kielen ja viestinnän lehtorina ja opettaa liiketalouden yksikössä tulevia tradenomeja. Sirpan motto on, että asioilla on taipumus järjestyä.