Vikke ja Sakke

Niitä oli kaksi, sormenpään kokoinen ruskea ja kämmeneen mahtuva valkea. Ruskean sammakon nimi oli Vikke ja albiinon Sakke. Lasten serkku sanoi Saken nähtyään, että jos hän olisi tuo sammakko, niin ei ilkeäisi edes peiliin katsoa, koska suolet näkyvät läpi. Sakke oli rauhallinen, ystävällinen sammakko. Sammakot asuivat isossa akvaariossa yhdessä kalojen kanssa.
Vikke oli nimensä mukaisesti vikkelä ja tiedonhaluinen. Se halusi nähdä maailmaa.

Eräänä aamuna tein töihin lähtöä ja olin kampaamassa hiuksiani eteisen peilin ääressä. kuulin kevyen äänen ja katsahdin lattialle. Siellä hyppeli Vikke! Se oli jotenkin ujuttanut itsensä kalojen syöttöaukosta ulos ja tipahtanut lattialle.

Vikke loikki matalan kaapin alle. Jostakin syystä siellä oli runsaasti villakoiria eli pölypalleroita… Kokeilin ottaa sen kiinni, mutta otus oli täynnä pölypalleroita, minkä vuoksi jätin sen kaapin alle odottamaan pesuvadin hakemista. Sitten sammakko vatiin ja vettä päälle, mutta se taisi olla liian kuumaa, sillä Vikke ei pysynyt astiassa. Sammakko hyppeli edellä pitkin lattiaa ja minä perässä. Töihin oli kiire, mutta sammakkokin piti saada kiinni. Onnistuin tavoittamaan sen – juuri pölyisen olemuksensa takia sammakko pysyi nyt näpeissäni. Sekä Vikke että minä huokaisimme helpotuksesta, kun se pulahti takaisin akvaarioon.

Meni muutama kuukausi. Istuin aamiaispöydässä, kun jokin kostea hipaisi paljasta jalkaani. Vilkaisin pöydän alle. Siellä oli Vikke!  Nyt se ei ollut pölyinen. Mietin, miten saan liukkaan otuksen kiinni. Hain paistinpannun ja kumosin sen ylösalaisin sammakon päälle. Sitä kautta sain sen ansaan ja vein kiireesti takaisin omaan vesielementtiinsä.

Kolmannen kerran kohtasimme Viken kanssa pesuhuoneessa. Kai se oli menossa aamusuihkuun ennen minua. Tavalla tai toisella sain sammakon kiinni ja takaisin akvaarioon.
Eräänä päivänä Vikke katosi. Sitä ei löytynyt mistään, vaikka suurin piirtein käänsimme talon ylösalaisin. Muutamaa vuotta myöhemmin olimme vaihtamassa pyykinpesukonetta. Kun vanha kone siirrettiin pois paikoiltaan, huomattiin sen alta kuivunut sammakko. Se oli ahtautunut koneen alle ja jäänyt sinne pinteeseen. Vikellä oli siis surullinen loppu.