Älä loukkaannu -päivä

Some kuohuu. Joku on kirjoittanut kommentin, josta joku toinen vetää herneet nenään ja joku kolmas yhtyy huutoon. Tilanne eskaloituu, lähtötilanne hämärtyy, otsikko irtoaa asiayhteydestä ja peukut heiluvat ylös alas. Huokaus.

Tunnustan, olen ihminen ja kuohahtanut myös somen mukana. En ymmärrä intiaanipäähine jupakkaa, Harkimon Nyt-liikettä, Sotea, NHL-pelaajien kieltäytymisestä noussutta kohua enkä varsinkaan uutisia, jotka päättyvät sanoihin ”…ja some raivostui”. Mitä uutisarvoa tällaisella raivolla on?

Entäpä jos pitäisimme yhden Älä loukkaannu -päivän? Päivän, jolloin kellään ei ole lupa kiehua, raivostua ja raivota somessa. Miltä tuollainen päivä näyttäisi?

Älä loukkaannu -päivänä mielipiteitä saa edelleen kirjoittaa ja julkaista, mutta mielensäpahoittaminen on kiellettyä. Sen sijaan päivään kuuluu toisten mielipiteiden kuunteleminen ja kunnioittaminen. Saat olla eri mieltä ja esittää hyvin perusteltuja vastaväitteitä, joissa ei mollata tai pilkata toista osapuolta. Jos rakentavan keskustelun jälkeen ei päästä yhteisymmärrykseen, olkoon niin. Voimme jatkaa elämää tahoillamme yhtä keskustelua rikkaampana ja samalla ymmärrys erilaisia ihmisiä kohtaan kasvaa.

I have a dream että joskus vietetään Älä loukkaannu -päivää. Kyllähän meidän ongelmien tasosta kertoo paljon se, että täällä loukkaannutaan lastenohjelmista eikä sirpalepommeista. Asiat voisivat olla huonomminkin. Muista se aina, kun some alkaa kiehuttamaan, ja laita sitten some kiinni. Lähde ulos kokemaan oikeaa elämää. Se rauhoittaa.

Kuva: Pixabay.com

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    hieno pohdinta jälleen! pohdit mukavasti vakaviakin aiheita

    varsinaista somea tulee seurattua yksityishenkilönä niukasti , mutta jos noin on että kärkevyys kukoistaa liikaa, kehittynyt somettaja varmaankin toimii toivomallasi tavalla. (Tietysti on olemassa ylipääsemättömiä mielipiteitä, joista ei voi tinkiä. Tällainen tulee mieleen keskustelu autoista, että se minun on paras … on kaiketi niitä muitakin – ehkäpä politiikka ja lähiruokakin).

  • Jampe

    Kiitti kommentista. Joo, some vie välillä mennessään jos jättää aivot narikkaan. Parasta tosiaan pistää netti kiinni, kun alkaa kiehuttamaan. Linnunlaululle on vaikeampi suuttua :)

Kommentointi on suljettu.