Forever Young

Katsoin aamulla peiliin ja näin kuvan nuoresta miehestä: Kolmekymmentä vuotta nuoremmasta, kuin fyysinen ikäni. Miten tämä on mahdollista? Miten olen säilynyt näin nuorena ja raikkaana? Minäpä paljastan teille salaisuuteni.

Nuorena olin vielä kuten kuka tahansa ikäiseni. Vietin huoletonta elämää, söin ja join välittämättä sen enempää ravintoarvoista ja terveellisyydestä, kokeilin alkoholia ja tupakkaa, seurustelin ja pidin hauskaa. Sitten tapahtui jotain, mikä muutti elämäni.

Kävin kylässä kaverin luona, jonka vanhemmat olivat saman ikäisiä kuin omani. Kaverin äiti näytti kuitenkin paljon vanhemmalle. Kun ihmettelin tätä ääneen, hän kertoi tupakoineen koko ikänsä. Tupakointi oli tehnyt tuhonsa ja vaurioittanut ihoa niin, että nainen näytti kymmenen vuotta ikäistään vanhemmalta. Säikähdin ja kotimatkalla heitin takin taskussa piilottelemani tupakka-askin katuojaan. Sen koommin en tupakkaa polttanut.

Minulle selvisi, että myös alkoholin käyttö vanhentaa. Tästä oli elävä esimerkki enoni, joka näytti jo viisikymppisenä kurttuiselle papalle. Tuurijuoppo oli tuhonnut aivosolujen lisäksi ulkonäkönsä, eikä mitään ollut enää tehtävissä. Vanhoissa, mustavalkoisissa valokuvissa hän näytti yhtä siloiselle kuin minä. Nuoresta miehestä oli tullut vanha rusina. Päätin laittaa korkin kiinni ja lopettaa kokeiluni alkoholin ihmeellisessä maailmassa. Sen koommin en ole ottanut huikan huikkaa.

Työelämässä tutustuin kollegaan, joka oli vasta eronnut. Raskas eroprosessi oli ollut kuluttava ja vienyt kaverilta kirjaimellisesti hiukset päästä. Myös parta oli harmaantunut, ja silmien ja suupielen ympärille oli ilmestynyt väsyneitä ryppyjä. Tapasin myös pari muuta vastaavaa tapausta, joihin ihmissuhteet ja draamat olivat jättäneet jälkensä. Stressi, riidat ja hermopaine vanhensivat ihmistä siinä missä alkoholi ja tupakka. Tein päätöksen, että en koskaan ala seurustelemaan, mene naimisiin tai tee lapsia. Myös rasittavimpiin sukulaisiin tein pesäeron ja katkoin muutaman sukulaissuhteen lopullisesti. Minua eivät ihmissuhdesotkut vanhentaisi. Olisin oman onneni seppä kuolemaan asti.

Niinpä matkustin lomalla yksin etelään, otin rennosti ja loikoilin paahtavan auringon alla. Join vain vettä ja mehuja ja nautin elämästä. Kaupungilla kulkiessa minua alkoi kuitenkin häiritä ympäristö, jossa olin. Paikalliset ihmiset näyttivät vanhoilta ja ruskettuneilta. Vain aivan nuoret aikuiset olivat vielä siloisia kuten kotona. Keskustelin tästä yhden paikallisen kanssa ja tämä totesi, että etelässä kaikille käy samoin. Syy on auringonvalo ja ilmasto. Auringon UV-säteet vanhentavat ja kuiva ilmanala kuivattaa ihoa. Jouduin paniikkiin. Lopetin lomani lyhyeen, lensin seuraavalla vuorolla Suomeen ja sulkeuduin sisätiloihin. Olen siitä asti vältellyt auringonvaloa.

Kaikista varotoimenpiteistä huolimatta havaitsin, että silmien ja suun ympärille oli ilmestynyt pieniä rypynalkuja. Kävin lääkärillä mutta en kertonut käynnin todellista syytä. Sen sijaan pyysin neuvoja, miten voisin elää terveellisemmin ja utelin siinä sivussa, mitkä asiat vanhentavat ihoa. Minulle selvisi, että sokerin vaikutuksesta iho veltostuu, tulee ryppyjä eikä iho uusiudu enää samalla tavalla kuin aiemmin. Ilmansaasteet olivat myös vaaraksi. Ruokavalion tuli olla monipuolinen, vähäsokerinen ja sisältää runsaasti hedelmiä ja vihanneksia. Seuraavana päivänä, tai paremminkin illalla kun aurinko oli mennyt mailleen, kävin marketeilla ja ostin terveellisiä ruoka-aineksia. Karamellit, jäätelöt ja sokerijuomat jätin lopullisesti. Aamiaisella, lounaalla, päivällisellä ja iltapalalla join ruokajuomana vain vettä. Nyt olin varma, etten enää vanhene.

Olin väärässä. Vaikka ihoni pysyi kimmoisana ja nuorekkaana, uhkaavat rypynalut ilmestyivät edelleen suun ja silmien ympärille. Epätoivoisena ostin erilaisia ryppyvoiteita ja sain ryppyjen kehittymisen hetkeksi pysäytettyä. Sitten satuin lukemaan iltapäivälehdestä juttua Kardashianin siskoksista. Heidän ei juuri koskaan nähty hymyilevän, mikä herätti ihmetystä meidän tavisten keskuudessa. Miten voi olla noin vakava, kun omistaa miljoonia ja voi tehdä mitä ikinä haluaa? Syy oli rypyt. Siskokset kertoivat, että hymyily aiheuttaa ryppyjä silmien ja suun ympärille. Siinä se oli! Puuttuva pala, jota en ollut ottanut huomioon! Miten en aikaisemmin tullut ajatelleeksi tuota!?

Täytän siis viisikymmentä, mutta peilistä minua tuijottaa kaksikymppinen kaveri. Asun yksi pimeässä asunnossa, käyn ulkona vain ilta- ja yöaikaan, teen töitä yövartijana ja nukun päivät. Syön porkkanaa, lanttua, omenaa ja viljatuotteita. Juon vettä enkä koske limppareihin tai alkoholiin. Karkkia, jäätelöä ym. sokeriherkkuja en ole syönyt vuosikymmeniin. Elän yksin, en pidä yhteyttä kehenkään eikä minulla ole ystäviä saatikka läheisiä sukulaisia. Olen lopettanut hymyilemisen enkä naura enää koskaan. Ihoni on sileä ja rypytön. Elämä on ihanaa.

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Jos yhtään lohduttaa, et ole yksin. Myö kaikki vanhetaan samaan aikaan.

  • Jampe

   Kiitti Jari, tuo lohdutti kyllä. Aattelin että oon ainoo, joka ei tahdo enää aamuisin tunnistaa naamaansa peilistä. Siksi tämä käänteinen tilitys.

 • Ari Niemeläinen

  Jampelle vielä yksi keino joka tepsii hetkellisesti, jottei tuntisi itseään liian iäkkääksi ja ryppyiseksi tosikoksi. Kokoa muutama kaveri noin 40 vuoden takaa (meikällä 50 vuoden) ja pitäkää lysti ilta, huom ilman viinaa ja tupakkaa mielellään. Tehkää samoja asioita kuin silloinkin vuosikymmenet sitten. Pelatkaa, soittakaa, kuunelkaa vaikka Beatlesia, ihan mitä vaan. Mikä silloin oli lystiä, on nytkin! Tovin päästä tarinat menevät taas eturauhasvaivoihin ja parisuhdeongelmiin, jopa kaljuuntumiseen, mutta olipa ainakin hetken nuoruus tässä ja nyt ja helekatin lystiä. Kokemusta on plokkariukilla yli 40 vuoden takaisen bändin kanssa soittamisesta.

Kommentointi on suljettu.