Goan arkki

Syksyn sateet alkoivat. Vihdoin? En minä niin sanonut. Tuli vain mieleen raamatulliset ajat ja se kuuluisa vedenpaisumus. Miten kaikki kävisi, jos vedenpaisumus tapahtuisi tänä päivänä? Siitä tämä ajatus sitten lähti.

Nooan aikoihin piti rakentaa jumalaton arkki, että kaikki maailman eläväiset saatiin pelastettua. Tänään sama tehdään Suomessa niin, että porukka pakataan Viking Cinderellaan, Mariellaan, Silja Symphonyyn ja Eckerö Linesin paatteihin. Kun vesi nousee Senaatintorille, risteily Länsisatamasta ja Olympiaterminaalista voi alkaa. Matkustajat katselevat hetken kannella, miten Helsinki peittyy veteen ja siirtyvät sitten buffetpöydän ääreen.

Miten käy eläinkunnalle? Lastataan laivaan vain niin kuin Ukko-Nooa aikoinaan? Ei aivan. Nykyajan urbaani ihminen ei kaikkia lajeja laivaan päästä. Vai väitätkö oikeasti, että otat pieneen laivahyttiisi itikoita, mäkäräisiä, punkkeja ja kyykäärmeparin? Sitä minäkin. Mutta kyllä laivassa löytyy tilaa äidin pikku puudeli-kullannupuille ja maatiaiskissoille. Myös freteille, kultakaloille, papukaijoille, poneille ja koristekanoille on paikkansa. Possuja ja nautoja pari? Mikä ettei! Jos vedenpaisumus kestää oletettua kauemmin, ei muuta kun possu lihoiksi ja kinkkua buffetpöytään. Sudet jäisivät auttamatta rannalle ruikuttamaan. Laivat ovat niin täynnä eri koirarotujen uros-narttu –pareja, että osan alkuperäislajeista kohtaloksi jää hukkua sukupuuttoon. Kirjaimellisesti.

Olisihan se aika helvettiä seilata ruotsinlaivalla neljäkymmentä päivää ja yötä. Toipuminen pelkästä viikonlopun Turku – Tukholma – Turku -risteilystäkin vie seuraavan viikon. Positiivista on tietenkin se, että kaiken saa laivalta taxfree. Eikä tämä johdu risteilyreitistä vaan siitä, ettei yksinkertaisesti ole enää valtioita, jotka keräisivät veroja. Ehkä ostoksille ei laiteta niin tiukkoja rajoituksia kuin normaalilla risteilyreissulla. Puolentoista kuukauden aikana viina virtaa eri volyymilla kuin kakskytneljähoo -miniristeilyllä.

Entä viihdepuoli? Ainahan laivalla sattuu ja tapahtuu. Kaikkien Vain Elämää –kausien artistit viihdyttävät meitä iltaisin ja standup –koomikot Sami Hedbergin johdolla pitävät hyvää huumoria yllä. Sitä nimittäin tarvitaan, kun laivan diskossa Matti Nykänen ja Tauski esittävät ikivihreitä klassikoita joka ilta. Joka helvetin ilta. Siinä jo heikommat  hyppäävät laivan partaan yli ympärillä vellovan suolaisen veden syleilyyn.

Kun vedenpaisumus on viimein ohi, eläimet ovat valmiita parittelemaan ja ihmiset eroamaan. Aika inha ajatus, että eläinkunnan jatko lepää täysin insestin varassa. Vain miten luulet niiden Nooan arkin eläinparien jatkaneen lisääntymistä sen jälkeen, kun ”the valittu” uros ja naaras tekivät temppunsa. Aivan, jätämme tämän aiheen tähän ja hautaamme koko ajatuksen. Tällä kertaa laivat tuskin karahtavat Ararat vuoreen. Loppupeleissä käy niin kuin aina ennenkin. Suomalaiset päätyvät pitkän matkan jälkeen Intian rannikolle, jossa Ukko-Goa ottaa heidät avosylin vastaan.