Haaveissa vainko oot mun…

Putosin kelkasta kymmenisen vuotta sitten. Ei hätää, ei käynyt kuinkaan. Tippuminen tapahtui pikkuhiljaa huomaamatta. Kodin elektroniikka kehittyi, uudet keksinnöt näkivät päivänvalon, teknologia meni menojaan ja minä jäin katsomaan sormi suussa sivusta. Mihin hävisivät Nokian kännykät, cd-levyt, dvd-soittimet ja isopäästöiset autot? Miksei kukaan lähetä enää tekstiviestejä tai sähköpostia? Mitä tapahtui?

Kyllä minä ennen seurasin kehitystä ja hankin uusinta viihde-elektroniikkaa aina kun rahat vain riittivät. Cd-soitin ilmestyi kotiin 80-luvulla ja Dolby Surround –kotiteatteri heti 90-luvun alussa. PC tuli taloon 1997 ja verkkopankkia aloin käyttämään vuonna 1999. Kännykkä oli niitä harvoja laitteita, joita vastaan taistelin viimeiseen asti. Taivuin vasta vuonna 2003 ja annoin kännykälle pikkusormeni. Ja niinhän siinä kävi, että se piru vei koko käden. Käsittämätöntä, miten ilman tuota kapulaa ei voi muka lähteä minnekään. Jos vaikka joku sattuisi soittamaan. Vaikka se ****n puhelinmyyjä.

Kymmenisen vuotta sitten putosin siis kelkasta. Lapset kasvoivat isoksi ja ottivat tekniikan haltuunsa. Miksi lukea käyttöohjeita tai tapella ohjelmien ja asetusten kanssa kun voi ulkoistaa hommat jälkikasvulle? Nehän oppivat nopeammin ja ottavat uudet asiat haltuun tuosta vaan. Niinpä luovutin ja taannuin. Seurasin vierestä, miten muut käyttivät Spotifyta, Whatsappia ja mitä näitä onkaan. Kosketinnäyttöpuhelimet syrjäyttivät Nokialaiset ja minä tappelen taas vastaan. Käytän edelleen Nokia C1:stä, joka ui toissakesänä merivedessä eikä ollut siitä moksiskaan. Kokeilkaapa samaan tämän päivän kiinalaisilla! Hörps vaan ja paskana koko masiina.

Mutta miten tämän jutun otsikko liittyy mihinkään? Haaveissa vainko oot mun oli Riki Sorsan Suomen Euroviisukarsinnoissa vuonna 1985 esittämä biisi. Tuli vain mieleen että päivä päivältä ihmiset erkanevat toisistaan: Räpläävät kännyköitään, naputtelevat läppäreitään ja tuijottavat tablettejaan. Inhimillinen kanssakäyminen kutistuu, kuihtuu ja kuolee pois. Avioparit lähettelevät toisilleen voicemaileja ja snapchatteja sen sijaan, että ottaisivat toisiaan kädestä kiinni ja pysähtyisivät juttelemaan livenä. Tässä käy vielä niin, että kommunikointi siirtyy täysin elektronisten laitteiden varaan. Tulevaisuudessa mies katsoo mielitiettynsä kuvaa aasialaisesta puhelimesta ja päästää savolais-kiinalaisen huokauksen: Huaweissa vainko out mun…

Kommentit

 • Niko1992

  Oisinkohan tuota kelkasta pudonut ja pudottautunut..? En tiedä. Älypuhelimeen en aio siirtyä, ellei jostain syystä välttämätön pakko tule. Työn takia jouduin hetki sitten älypuhelimen käytön opettelemaan. CD-levyjä muutamia kymmeniä kotona on, vinyylilevyjä muutamia satoja. Taulutelkkarin lisäksi on tallessa putki-tv vanhoja videopelejä varten. Nykyajan kameroitakaan en ole oppinut käyttämään, emännän kamerasta tiiän sen verran että siinä lukee maksajan nimi… hehe..

  • Jampe

   Vapaaehtoisesti olen itsekin kelkasta pois hypännyt. Fiksuna miehenä jätän mm. nämä ”välimallihipaisupuhelimet” ostamatta ja hyppään taas teknologian terävimpään kelkkaan, kun keksivät laitteen jota ei tarvitse hipaistakaan.

 • Jari Holopainen

  Kiinan kielellä ja savolla mitä ilmeisemmin olemassa selkeä yhteys: suuren kirjan mukaan Huawei-nimi (kiin. 华为) tarkoittaisi ”upeaa”. Sen sijaan yritys itse kääntää huawei-sanan ”saavutus”, ”upea toimija” tai ”loistava toimija”.

  Viime päivien suuria uutisia ovat olleet miljardöörien painopisteen siirtyminen Amerikoista Kiinaan. Siellä ovat monen huaweet käyneen toteen.

Kommentointi on suljettu.