Hautausmaa kutsuu

Oli sunnuntai ja loma loppumassa. Työviikon läheisyys sai ohimosuonet sykkimään. Iltapäivällä tunsin pääni räjähtävän. En kestänyt enää. Puin päälleni, lähdin ulos, otin polkupyörän alleni ja pyöräilin hautausmaalle.

Tilanne ei ollut niin vakava, kuin päältä päin saattaisi olettaa. Kuopion Iso hautausmaa on ollut tutustumiskohteena mielessä jo kauan. Vanhat hautausmaat ovat kiehtovia kulttuurikohteita ja kertovat paljon menneestä elämästä.

Kuopion Iso hautausmaa perustettiin vuonna 1867. Pinta-alaa on 15 hehtaaria ja arkku- ja uurnahautapaikkoja yhteensä 27.000. Hautausmaan ehkä kuuluisin hautakivi kuuluu Minna Canthille.

20160719_205738

20160725_190208

20160719_210522

20160719_210116

20160719_205949

20160719_205459

20160719_204913

Tänä vuonna on ehditty pitää monenlaisia hautajaisia: Ensin lähtivät taivaalliseen laulukuoroon David Bowie ja Prince. Brexit saattoi hautaan toiveen yhtenäisestä Euroopasta ja Erdogan kuoppasi Turkin demokratian. Puhtaan urheilun illuusio tapettiin ennen olympialaisia ja Riossa vietetään nykyaikaisten kisojen ruumiinvalvojaisia. Syksyllä on vaara, että Trump hautaa viimeisetkin rippeet Yhdysvaltojen vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta.

Mutta ei vaivuta synkkyyteen. Kaikki me kuollaan aikanaan. Jos parisuhde on vähän nuupallaan, yllätä puoliso iloisesti viemällä hänet tutustumiskäynnille Kuopion Isolle hautausmaalle. Kuoleman konkreettisuus saattaa lähentää välejänne tai tieto perinnöstä piristää tulevan lesken mieltä. Olipa syy kumpi tahansa, tilanne on win-win situation ja palaatte hautausmaalta kotiin eläväisempinä ja paremmalla mielellä.

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Kiitos blogistasi. Hautausmaa tarjoaa yhden hyvin perustellun näkökulman elämään. Kuulin aikoinaan erään keskustelun, jossa emäntä totesi, ettei häntä ainakaan tämän pitäjän multiin laiteta. Jäin miettimään, että kyseinen perustelu suattoi isännälle olla käteen tekevä.

 • Mustamies

  Ennen-vanhaan hakattiin hautakiveen ”Titteli” vaikka siellä mullan alla tittelit ei merkihe mittään.
  Aika aikaa kutakin, nyt kuolleet poltetaan ja tuhkat voijjaan heittää vaikka ”Taivaan tuuliin” !

  • JK.PSK/1/63

   Tuli tuosta titteleistä mieleeni muisto Parolasta yli 50 vuoden takaa. Oltiin saunomassa kovan harjoitusjakson jälkeen: Saunaan tullessani lausui kaljupäinen vatsakas mies lauteilta: ” heitähän poika vettä kiville”! Itse 19 vuotiaana yritin ”viedä luita kasaan” ja soperrella: kyllä herra, mutta sain vastaukseksi, ettei täällä ole herroja. Toiveen täytettyäni teki mies tilaa viereensä ja alkoi keskustella kuin vertaiselleen jopa käskien SINUTTELEMAAN!! Saunasta lähtiessämme puki mies ylleen upseerin pukimet, -everstin napit oli kauluksessa! Tuskin ne tittelit siellä Pyhän Pietarin edessä paljonkaan painane

 • Jampe

  Titteleitä oli tosiaan monissa kivissä. Erään opettajan muistomerkkiin oli kaiverrettu: ”Kiitolliset oppilaat pystyttivät patsaan”. Eihän noilla titteleillä ole edesmenneelle väliä mutta meille muille ne antavat ajankuvaa ja tietoa entisajan tavoista ja arvoista. Hieno paikka, kannattaa käydä tutustumassa.

Kommentointi on suljettu.