Helvetillinen helle

Juuri kun on tottunut käyttämään vesikelin voiteita, ulkona tapahtuu kummia. Taivaalla hehkuu keltainen pallo ja villapaita tuntuu epämiellyttävän kuumalta ja hikiseltä. Mitä tämä on? Taasko ilmasto muuttuu ja millaisella vauhdilla? Kuka rikkoi lämpömittarin, kun se on pysähtynyt kahteenkymmeneenviiteen asteeseen?

Sateisen viikon jälkeen lämpö tuntuu hetken mukavalle, kunnes perisuomalaiseen tyyliin tilanne alkaa ärsyttää. Kun päältä on riisuttu kaikki, mihin siveyssäännöt ja virkavalta antaa luvan, ei enää jää vaihtoehtoja. Muukalaisvastainen, kalpea pohjolan asukas alkaa muuttua väriltään pelkojensa kaltaiseksi. Kohta hän ei uskalla enää huudella ulkomaalaiselle painu kotiisi, koska pelkää rusketuksen ja viranomaisten erehdyksen vuoksi joutuvansa samalle paluulennolle.

Olisi ehkä hyvä hoksata, että lämpötila on mielentila. Se, mikä Jämijärven rannalla tuntuu helvetin kuumalle, onkin kauan odotetulla Välimeren reissulla ihanan lämmintä. Kellukkamahainen isäntä pohtii kotona, kehtaako lähteä Kuopion torille patsastelemaan t-paidassa ja polvihousuissa. Sama kaveri pasteeraa syyslomalla Las Palmasin hiekkarannalla jaloissaan nuoruusvuosiensa liian vanhat ja liian tiukat speedot. Rouva pukee kotonaan kolttua koltun ylle kyläkäyntiä varten, mutta istuu kuukauden päästä portugalilaisen allasbaarin tiskillä ylpeästi yläosattomissa.

Joskus (aina) tuntuu siltä, että olen syntynyt väärälle leveysasteelle. Jos olisin jumala, siirtäisin Suomen Välimeren rannalle. Lapin tuntureista tekisin keskimäärin 1,5 km korkeampia, ettei maamme talviurheilu kuole sukupuuttoon. Viinan hintaa en välttämättä laske Välimeren maiden tasolle, koska silloin suomalaiset joisivat itsensä sukupuuttoon. Suomi olisi edelleen lintukoto Italian, Kreikan, Serbian, Makedonian ym. naapurissa… Ei taitaisi olla kauan.

Kun vesisateet olivat pahimmillaan, sattui eräänä päivänä hetki, jolloin kaatosade taukosi ja aurinko pilkisti ujosti pilvien lomitse. Viäräleukainen työkaverini katsoi ulos toimiston ikkunasta, siristi silmiään ja tokaisi: Sais jo nämä helteet loppua.