Jalkapallon EM-kisat 2032, Kuopio, Aulis Rytkösen Stadion

Katson kristallipalloon ja näen jalkapallon EM-kisat 2032. Istun kiikkustuolissa silmälasit silmillä ja kuulokoje korvassa. Nurkassa tönöttää kuudenkymmenen tuuman 6D-tv, joka kolmiulotteisen kuvan lisäksi välittää lähetykseen kuuluvat hajut, ilmavirtaukset ja jopa sateen sattuessa sadepisarat olohuoneen lattialle. Suomi on isäntämaa ja kisoissa ensimmäistä kertaa.

1

Suomen lohkossa pelaavat Englanti, Katalonia, Karjalan tasavalta ja Viro. Suomi on voittanut Viron ja pelannut Karjalaa vastaan tasapelin. Tästä pelistä liikkuu ilkeitä sopupelihuhuja, mutta Suomen joukkuetta ne eivät hetkauta. Englantia vastaan Suomi pelaa hurmoksessa, Karttunen tekee hattutempun ja lajin emämaa kaatuu 4-1. Viimeisessä pelissä Kataloniaa vastaan Suomi ei enää veny, vaan Jose Juan Josen maalilla katalaanit voittavat 1-0.

Mennään pudotuspeleihin. Ensimmäisellä kierroksella vastaan asettuu Venäjä. Puoliajalla peli on Venäjälle 2-0. Toisella puoliajalla Suomi ottaa vaihdosta kentälle Roope Litmasen vahvistamaan hyökkäystä. Peliä on pelattu 70 minuuttia, kun kulmapotkun jälkitilanteesta 42-vuotias Teemu Pukki puskee kavennuksen 1-2. Suomi painostaa, Venäjä vetäytyy ja vetäytyminen kostautuu. Teemu Pukki saa uuden paikan, tykittää kahdestakymmenestä metristä ja tasoittaa pelin 2-2. Mennään jatkoajalle.

1 (1)

Jatkoaikaa on jäljellä minuutti, kun Roope ”Jarinpoika” Litmanen murtautuu rangaistusalueelle, kaadetaan ja Suomi saa rankkarin. Roope asettaa pallon pilkulle, isä Jari seuraa silmät kosteana katsomossa, Roope keskittyy ja ampuu 3-2 maalin! Jari Litmanen hyppää Vip-aitiossa ylös ja heiluu riemuissaan niin, että harmaanvalkoiset hiukset menevät sekaisin. Suomi jatkaa!!

Ollaan yhden pelin päässä finaalista. Vastaan asettuu Saksa. Yle haastattelee vanhainkodissa asuvaa Atik Ismailia (75 vuotta), joka pitää Suomen mahdollisuuksia vähäisinä mutta mahdollisina. 71-vuotias Pasi Rautiainen uskoo raudanlujan puolustuksen vievän Suomen finaaliin. 82-vuotias Juhani ”Tami” Tamminen tietää, että jos veljet keep game simple, tulee good efford ja Porin Ässät vie Kanadamaljan.

1 (2)

Peli on Saksan näytöstä kaiken muun paitsi maalien osalta. Germaanit kolisuttavat Suomen maalin tolppia ennätykselliset kolmetoista kertaa. Tolpat ovat maalivahti Reino ”Saminpoika” Hyypiän parhaat ystävät. Jatkoajalla sama ralli jatkuu, mutta Saksa ei saa maalia. Rangaistuspotkukisassa Saksa ei edelleenkään saa maalia. Sitä vastoin Roope Litmanen ampuu ainoan maalin ja vie Suomen finaaliin!!

Finaali pelataan Kuopion uudella Aulis Rytkösen stadionilla. Stadion on keskellä kaupunkia, entisen torin paikalla. Tori purettiin pois, koska toriparkin rakenteet eivät pitäneet vettä. Näin syntyneeseen uuteen torimonttuun valmistui uljas, kuusikymmentätuhatta katsojaa vetävä jalkapalloareena.

Aulis Rytkösen Stadionin hehkuvassa kuumuudessa areenalle astelevat Suomi ja Ruotsi. Pohjoismaiset kiistakumppanit ratkaisevat vuoden 2032 Euroopan mestaruuden. Paikalle on saapunut kymmenentuhatta ruotsalaista ja viisikymmentätuhatta suomalaista. Koko muuta maailmaa finaali ei voisi vähemmän kiinnostaa. Suomessa ja Ruotsissa liikkeet ovat kiinni, työpaikat hiljaisena ja kadut autioina. Maiden hallitukset ovat julistaneet finaalipäivän kansalliseksi vapaapäiväksi.

1 (3)

Peli alkaa. Suomi pitää palloa, mutta ei pääse lähelle Ruotsin maalia. Ruotsi onnistuu riistämään pallon. Svensson syöttää Anderssonille, Andersson Karlsonille, Karlson Johanssonille ja äkkiä edessä on tyhjä maali. Laukaus lähtee, pallo kiertää ja tömähtää tolppaan. Suomi säästyy takaiskulta. Pohjanlahden länsipuolelta kuuluu valtava, miljoonien ihmisten suusta lähtevä huokaus. Itäpuolelta kajahtaa helpotuksen huuto ja taputuksia. Äänimassat saavat aikaan ristiaallokon Itämerellä.

Ensimmäinen puoliaika päättyy 0-0. Tauon jälkeen peli jatkuu. Heti alussa Suomi saa loistavan hyökkäyksen. Roope ”Jarinpoika” Litmanen syöttää Teemu Pukille, joka vetää saksipotkulla pallon ylähirren kautta Ruotsin maaliin. Suomi johtaa 1-0!! Maalin jälkeen hallinta siirtyy Ruotsille. Suomi vetäytyy puolustukseen, palloa roiskitaan pois alueelta ja toivotaan, etteivät Svensson, Karlson ja Nilsson saa paikka tasoitukselle. Kello on Suomen puolella, sekunnit vierivät, minuutit kuluvat. Pelataan lisäaikaa, kun Ruotsi saa kulmapotkun jälkeen mylläkän Suomen maalille ja tasoittaa. Pettersson räjäyttää Pohjanlahden länsipuolen valtavaan huutoon. Maalin jälkeen tuomari viheltää pilliin. 1-1, mennään jatkoajalle.

1 (4)

Jatkoajalla peli tasoittuu. Suomi saa jälleen ideasta kiinni ja pyörittää hyvin Ruotsin maalin edessä. Roope Litmanen huijaa ruotsalaispuolustajan, ajaa rangaistusalueelle ja on vastakkain maalivahdin kanssa. Pallo pomppii, Roope potkaisee ohi, Ruotsin maalivahti koppaa pelivälineen ja avaa nopeasti. Suomi ei ole järjestäytynyt vielä puolustukseen kun Svensson, Karlson ja Nilsson pääsevät läpi. Vastassa on vain maalivahti Hyypiä ja Toni ”Jarinpoika” Sarasvuo. Nilsson syöttää Svenssonille, Svensson ampuu volleysta ja Reino Hyypiä nyrkkeilee pallon eteensä. Pallo osuu Toni Sarasvuon selkään, ottaa kimmokkeen takaisin ja painuu maaliin. Ruotsi voittaa 2-1 ja on uusi jalkapallon Euroopan mestari!!

Ai miksi näin? Hoppee ei oo häppee, mutta häviäminen Ruotsille finaalissa on pahinta, mitä meille voi tapahtua. Ja sitä sattuu tulevaisuudessakin aivan liian usein.

1 (6)

Kommentit

 • Mustamies

  Suomen pelit paranee huomattavasta mikäli, tämän login sanomasta tulee joskus totta.
  Aulis Rytkösen nimikkokatu, on mitätön pätkä mutta, kun Kuopion kaupunginhallitus on nuukuuksissaan niin päättänyt. Niin sitä katua ei voi ennee sen paremmaksi muuttaa. Mutta kait sitä nyt Keskuskentän saneerauksen yhteyvessä voitas tehhä Alikselle vaikka ”marmorista” kunnollisen kokkoinen Patsas”. Ari Lahti varmasti osallistuu patsaan teko kustannukseen kuopiolaisten veronmaksajiin mukana.
  Koska Aulis Rytkönen oli aikanaan Suomen paras Jalkapalloilija !

  • Jampe

   Rytkösen patsaalle ois kyllä tilausta. Kannatan ajatusta.

Kommentointi on suljettu.