Maailmanloppu tulee 08.09.2015

Aika ajoin tulee mietiskeltyä syvällisempiä. Kuten maailmanloppua. Joskus nuorempana ajatus oli hyvinkin pinnalla ja konkreettinen, kun kaksi supervaltaa miekkaili sanoilla ja uhkasivat tuhota toisensa ydinaseilla. Silloisella ohjusarsenaalilla se olisi onnistunut helposti. Pommeja riitti tuhoamaan viisi maapalloa.

 

 

 

 

 

 

Kun Irak hyökkäsi Kuwaitiin ja miehitti sen elokuussa 1990, seurasin uutisia ja ajatus nousi jälleen pintaan. Yhdysvallat liittolaisineen ottivat yhteen Saddamin armeijan ja taistelut olivat ohi yllättävän nopeasti. Maailman ei loppunutkaan. Sillä kertaa.

Sotien tilalle maailmanlopun merkeiksi ovat nousseet luonnon ja talouden hälytysmerkit. Ilmasto muuttuu, sen on varmaan huomannut jo jokainen, eikä paluuta entiseen taida enää olla. Napajäätiköt sulavat, merenpinta nousee ja uhkaa hukuttaa alleen suuria rannikkoalueita. Päiväntasaajan seutu kuumenee ja aavikoituu. Ihminen parturoi sademetsiä kiihtyvällä tahdilla ja maaperä köyhtyy.

Katsokaa vaikka dokumenttielokuva Ei pelkkää hunajaa. Kiinassa on jo suuria alueita, joilta mehiläiset ovat kuolleet sukupuuttoon. Aivan oikein: sukupuuttoon. Koska mehiläisiä ei niin vain saada takaisin, kukkien pölytyksen suorittaa ihminen. Tuhannet maatyöläiset kiipeilevät hedelmäpuissa ja tupsuttavat pussitettua siitepölyä kukinnoille. Dokumentti ei kertonut, miten tehokasta tämä on, mutta mehiläistä ihminen ei taatusti pysty korvaamaan. Kukat eivät pölyty, kasvit eivät kanna siemeniä ja kuolevat pois ilman uutta kasvustoa. Pelottavia kuvia.

Taloudessa ahneus saavutti jonkinlaisen huipun viime vuosikymmenellä ja suuri kupla puhkesi. Täysin absurdille järjestelmälle, jossa rahaa luodaan tyhjästä, on ensimmäistä kertaa tullut raja vastaan. Jos osakkeiden ja johdannaisten yksi ratkaisevin osatekijä on puhdas usko niiden arvon kohoamiseen, miten käy kun usko horjuu? Tai usko loppuu? Miten käy bitcoinseille, jotka ovat bittiavaruuteen luotua ilmarahaa? Miten käy taloudelle, jossa konkreettinen työnteko on alempiarvoisten heiniä ja aatelisto spekuloi talonpoikien asuntolainoilla? Ei kai tämäkään kestä ikuisesti, niin kuin ei mikään tässä maailmassa.

Jos noiden kaikkien uhkakuvien jälkeen jaksoin vielä ministi uskoa, että meillä on toivoa, tuli viimeinen isku. Tämän uutisen jälkeen tiedän, että olemme lopun alussa eikä paluuta ole. Maailma sellaisena kuin olemme sen tunteneet, on tullut tiensä päähän. Kapitalismi luhistuu ja länsimainen sivilisaatio kokee oman jääkautensa. Me olemme tuomittuja, mutta me emme ole yksin. Tuho lähtee Suomesta ja leviää koko maailmaa.

Mikä on vienyt toivoni ja saanut minut näin synkkiin tunnelmiin? Uutinen on tämä: Nelosella alkaa 8.9. uusi realitysarja Hottikset. Sarjaa puffataan näin:

”Hottikset on sinkkureality, jossa yhdeksän kuumaa sinkkua etsii itselleen ”sitä oikeaa”. Näillä rakkaudenetsijöillä kriteerit ovat korkealla eikä mikään puolivillainen kelpaa. Jos on itse täydellinen, niin onko toista yhtä upeaa edes mahdollista löytää? Ovatko nämä sinkut yksinkertaisesti liian kuumia rakkaudelle?”

Teitä on varoitettu: Maailmanloppu tulee 8.09.2015.

Kommentit

 • Esuli Mosuli

  Maailma on jo loppunut, me hukuimme paskaan.

 • Eino J.

  Kokeilevan filosofian ajattelijoiksi kehittyvän ENSIMMÄINEN KOE: Kuvittele, että tulee MAAILMANLOPPU, kirjoittajan tapaan esim. 8.9.2015. Pohdittavana on: MITEN ELÄT loppuajan? … hyvin filosofinen tehtävä. (Jyrki Laine, LIKE 2000 ”Paljon mahdollista).

  Tehtäviä elämänkatsomuskirjassa on kaikkiaan 41. Viimeiseen tehtävään mennessä lukija on OPPINUT AJATTELEMAAN; filosofia on tehtävä Wittgensteinin idean mukaan.

  Sinänsä, jos elää kuin viimeistä päivää, tulee helposti vastuuttomaksi. Eli ei välitä kuin oikeuksistaan … POHTIMINEN ON AJATTELEMISTA, puolelta ja toiselta.

 • Matti Muukkonen

  Mitä tarkoitetaan maailmanlopulla?
  Onko se ihmisen häviäminen maapallolta, yhdessä muiden elollisten kanssa? Jäisi jäljelle vain microbeja ja bakteereja.

 • Jampe

  Itse ajattelen filosofisesti niin, että maailmanloppu on vähän kuin täytekakun syöntiä. Otetaan siivu toisensa jälkeen kunnes kakku on loppu. Eli sitä ei enää ole. Niinhän se maailmakin loppuu, tavallaan.

 • Jari Holopainen

  Kyllähän se maailmanloppu useimmiten liitetään kuumaan, hot > hottis. Sinkkurealityn viitekehyksessä jokin kuitenkin päättyy totaalisesti. Täyttymyksen saavuttanut yksinkertaisesti säteilee maailmanlopun tavoin rakkautta maailmaan.

 • Mika

  Niin.maailmanloppuja tulee.ainakin,kun lukee profeettoja,ilmastotieteilijöitä.nostradamus ennusti.3797 tulee.ollaan tähtisiirtokunnissa silloin.miten tästä muka selvittiin tonne asti.onko emäaluksia,jotka vievät ihmiset pois.missä jumala on.pelastaako hän vain sieluja.maapallo muutetaan paratiisiksi, vai onko se maailmanloppu pikkuhiljaa.saasteita on liikaa.ihmisten lisääntyminen.jokuko kertoisi totuuden peittelemättä.

Kommentointi on suljettu.