Mikä minua vaivaa?

Olen tuntenut oloni väsyneeksi ja voimattomaksi jo useita viikkoja. Aivan kuin jokin flunssa jylläisi elimistössä. Viimein menin lääkärille ja minusta otettiin kaikki mahdolliset kokeet. Verikoe oli puhdas ja virtsassa oli vain, noh, kusta. Lääkäri oli ymmällään ja pyysi käymään uudestaan. Asiaa piti tutkia tarkemmin.

Toisella kerralla hän istutti minut tuoliin, kyseli vointia ja ojensi sitten kiiltäväkantisen aikakauslehden. Se oli viimeisin Tekniikan Maailma. Lääkärin pyynnöstä selailin julkaisua vähän aikaan tajuamatta, mistä oli kysymys. Viimein hän näytti tyytyväiseltä, pyysi lehden takaisin ja antoi tilalle matkatoimiston esitteen. Selailin jälleen sivuja hetken, kunnes tohtori pyysi brosyyrin takaisin. Hän laittoi rekvisiitan syrjään, rykäisi ja aloitti:

–  Podet akuuttia ja voimakasta matkakuumetta. Se huomasi heti, kun tartuit matkailuesitteeseen. Kaikki muu unohtui. Sinä vain uppouduit lomakohteiden kuvauksiin ja värikkäisiin valokuviin.
–  Mikäs tuo Tekniikan Maailma –juttu oli?
–  Halusin vain varmistaa ettet pode autokuumetta. Sitäkin on liikkeellä.

Reseptiksi lääkäri määräsi omavalintaisen ja -kustanteisen lomamatkan minne päin maailmaa tahansa. Matkakuume ei hellitä muuten. Se syö pikkuhiljaa kaiken energian ja masentaa sängyn pohjalle. Kuulosti niin pahalle, että kotona käskin vaimoa pakkaamaan laukut. Toisin sanoen ehdotin nätisti, että nyt lähdetään reissuun.

Sain lääkärin vastaanotolta pinon matkatoimistojen esitteitä sekä listan erinäisistä matkailunettisivuista. Tunsin olon paranevan heti, kun surffasin virtuaalisesti ympäri maailmaa. Tietsikan ruudulla paistava aurinko, värikkäät hiekkarannat ja all inclusive –hotellit olivat kuin piristysruiske aivoille. Ajattelin, että nyt voisimme ehkä melkein ryhtyä ajattelemaan matkalle lähtöä. Voi olla, että reissuun lähtö oli lähempänä kuin koskaan. Ehkä tekisimme siitä jopa päätöksen.

En pidä korkeista paikoista, joten Alpit ja muut vuoristokohteet ovat pois laskuista. Vaimo vihaa skorpioneja, käärmeitä, torakoita ja ylipäätän kaikkea korkokenkää pienempää, joka kulkee omin jaloin, joten tämä sulki pois trooppiset viidakot ja muut villit kohteet. Minä inhoan kylmää, joten matkakohteen tulee olla Suomesta etelään ja Antarktikselta pohjoiseen. Vaimo arvostaa järjestystä, hygieniaa ja helppoutta, joten kolmannen maailman maat putosivat siinä vaiheessa listalta. Minä taas en suostu lähtemään tähän maailman aikaan Venäjälle, joten se siitäkin sitten. Vaimo ei pidä merimatkoista, eli Itämeriristeilyt ovat nou nou. Vaihtoehdot kävivät vähiin.

Siirtymä matkakohteeseen pitää olla lyhytkestoinen, kohde länsimainen, hyönteisvapaa, lämpimähkö ja alavalla alueella. Valitsimme Lontoon. Emme ole kumpikaan käyneet Lontoossa, joten pidennetty viikonloppu kuningatar Elisabetin luona tuntuu hyvälle valinnalle. Matka Helsingistä lentäen kestää kolmisen tuntia, kaupungissa on nähtävää ja tehtävää ja sää on vielä lämmin. Homma on pihvi.

Raportoin myöhemmin, oliko tämä oikea lääke tähän vaivaan.