Mitalisadetta

Urheilu on nykyään paljon mielenkiintoisempaa kuin meikäläisen nuoruudessa. Kyllähän sitä 80-luvullakin oli jännäämistä: saako Nykäsen Matti kolme olympiakultaa samoissa kisoissa ja ottaako Karppisen Pertti kolmannen perättäisen olympiavoiton Los Angelesissa. Ehkä ikimuistoisin hetki oli vuoden 1980 Lake Placidin talviolympialaisten 15 kilometrin hiihto, jossa Juha Mieto hävisi Ruotsin Thomas Wassbergille yhden sadasosasekunnin erolla. Sen jälkeen kisa oli ohi ja Miedon kaulaan ripustettiin hopeamitali. Ei jäänyt enää jännitettävää.

Toista se on tänään. Lontoon vuoden 2012 olympialaisten naisten kolmentuhannen metrin estejuoksussa maaliin tuli ensimmäisenä Venäjän Julia Zaripova. Nyt neitonen kärähti dopingista ja keulaan rynnisti Tunisian Habiba Ghribi. Toisena tunisialaisen niskaan hengittää Etiopian Sofia Assefa ja kolmantena Kenian Milcah Chemos. Kilpailu käy siis kuumana ja johtopaikka voi vielä vaihtua, jahka kärkikolmikon näytteet on analysoitu uudestaan.

Huippujännää! Tällä hetkellä odotan vielä, miten Ruuskasen Antille käy Lontoon 2008 olympialaisten keihäskisassa. Antti heitti kolmanneksi mutta nousi kesällä jo toiseksi, kun ukrainalainen hopeamitalisti kärähti. Edellä on enää Trinidad ja Tobagon Keshorn Walcott. Saas nähdä, päästäänkö jossain vaiheessa juomaan Antin kultamitalikahveja. Ja taas tulee kutsu linnanjuhliin.

Kyllä minun käy myös vähän sääliksi näitä kärynneitä. Aatteleppa ite: Julia on varmaan ostanut mitalia varten hienon ja kalliin vitriinin. Siellä se vitriini on sitten ollut olohuoneen nurkassa ja mitali kaikkien nähtävillä nämä neljä vuotta. Eräänä kauniina päivänä posti tuo KOK:lta kirjeen jossa lukee, että etpäs voittanutkaan. Lähetä mitali mukana olevassa palautuskuoressa Zurichiin. Pahimmassa tapauksessa samaan kuoreen menee useampikin arvokisamitali. Tuntuu aika kohtuuttomalta epärehellistä doping-rötöstelijää kohtaan.

Teen ehdotuksen, jota olympiakomitea voi vapaasti käyttää. Entä jos siirrettäisiin palkintoseremonioita hamaan tulevaisuuteen? Odotetaan muutama vuosi ja testaillaan, kunnes saadaan oikeat mitalistit selville. Homma hoidetaan esim. niin, että Rion olympiamitalit jaetaan vuoden 2028 olympialaisissa. Joku määräaika pitää sopia, sillä oikeatkin rikokset vanhenevat aikanaan. Urheilussa tuo vanhenemisaika voisi olla kolme olympiadia eli kaksitoista vuotta.

Näen itseni kiikkustuolissa katsomassa lastenlasten kanssa vuoden 2028 olympialaisten kisalähetystä. Ennen naisten maratonjuoksua pidetään mitalienjakoseremonia. Korkeimmalle palkintopallille nousee suomalainen ja ilmoille kajahtaa maammelaulu. Lapsenlapsi katsoo otsa kurtussa voittajaa ja kysyy:
– Pappa, kuka toi on?
– Hän on Anne-Mari Hyryläinen. Vuoden 2016 Rion olympialaisten naisten maratonkisan voittaja. Anne-Mari tuli maaliin viidentenäkymmenentenä ensimmäisenä.

Kuva: Pixabay