Muoti ja kauneus

Eläkepäivät häämöttävät vielä kaukana, mutta olen jo aloittanut valmistelut tulevan varalle. Vaimon kanssa puhuttiin muutosta etelään sitten joskus. Siispä ajelen aktiivisesti vanhalla, isopäästöisellä autolla, poltan puuta aina kun mahdollista ja päästelen siinä sivussa vähän itsekin. Näillä toimenpiteillä aion kahdessakymmenessä vuodessa tee-se-itse -muuttaa pohjolan ilmaston välimerelliseksi. Sitten saamme viettää lämpimiä eläkepäiviä, vaikkei eläkerahat etelään muuttoon riittäisikään.

Kun muutin Kuopioon vuonna 1993, talvet olivat aivan erilaisia. Niin lapsukaiset, siihen aikaan oli talvisin paljon lunta ja kovia pakkasia. Tiedän että tämä kuulostaa vanhan miehen horinoilta mutta näin se vain oli. Minulla on niiltä ajoilta ihan valokuvia todisteeksi. Muodista en siihen(kään) aikaan tajunnut tuon taivaallista. Kun näytin vaimolle kuvia itsestäni vuodelta 1995, hän luuli että kuvat oli otettu kasarilla.

Mistä tulikin mieleeni eräs tapaus ajalta, jolloin olin juuri muuttanut Kuopioon. Lähdin ensimmäistä kertaa ihan asiakseni käymään kaupungilla vaateostoksilla. Suunnistin torin reunalla olevaan tavarataloon etsimään uusia farkkuja. Olihan tuota valikoimaa vähän enemmän kuin Suonenjoella. Hetken harkittuani nappasin mukaan parit farkut ja menin sovituskoppiin. Sovittelin housuja enkä tykännyt niistä pätkääkään. Taas olivat mallit muuttuneet niin, ettei mikään tuntunut hyvälle. Päätin kysyä apua myyjältä.

Selitin nuorella naismyyjälle, että etsin hieman kapeampilahkeisia ja vyötäröstä erimallisia farkkuja. Myyjä tuumasi minulle rauhallisesti, että niitä löytyy paremmin tuolta miestenosastolta. Heillä oli tehty remontti ja miestenosasto vaihdettu kerroksen toiseen päätyyn. Järkytyin. Sillä hetkellä tajusin, että ne muutamat pitkät katseet osastolla olevilta naisilta eivät olleetkaan ihailevia vaan uteliaita. He luulivat näkevänsä ihka-aidon savolaisen transvestiitin vaateostoksilla. Vaihdoin väriä kuin kameleontti, käännyin kannoillani ja marssin ulos myymälästä. Farkut jäivät ostamatta.