Nyt paloi hihat jalkapallohuligaaneihin!

Katselin Tsekki – Kroatia EM-futispeliä ja hämmästelin toisella puoliajalla sattunutta välikohtausta. Muutamat Kroatian ”fanit” (kisastudio nimesi suoraan huligaaneiksi) heittivät kesken pelin kentälle kymmenkunta soihtua ja yhden paukkupommin, joka räjähti järkkärin käsille. Istuin kotisohvalla, huokailin ja kiroilin: Aivan käsittämätöntä käytöstä!

Miten tämä sama toimisi siviilielämässä? Kuvitellaan työntekijä, joka maanantaiaamun angstissa räjäyttää avokonttorissa savupommin ja heittää työkavereita parilla soihdulla. Mikä on lopputulema? Potkut! Välittömästi ja ilman valitusoikeutta. Päälle vielä sakot ja mahdollisesti ehdonalaista tapon sekä tuhopolton yrityksestä.

Entä julkisella paikalla? Jos tällainen ääliö erehtyy sytyttämään soihdun ravintolassa, paikalle ampuu välittömästi portsari, joka niputtaa kaverin kenttään ja poliisi hoitaa lopun. Tämän jälkeen hän on persona non grata kyseisessä paikassa plus kaikkialla, minne kaverin maine kiirii.

Viedään skenaario kotiin. Perheen isä saapuu viikonlopun viihteeltä kotiin, paukauttaa lastenhuoneessa paukkupommeja ja heittää soihduilla paikalle saapuvaa poliisia. Lopputulos: Avioero, lähestymiskielto, huoltajuuden menetys, sakot ja mahdollisesti vankeutta.

Mitä tapahtuu näille reikäpäille, jotka tappelevat Marseillesin kaduilla taisteluhanskoilla ja hammassuojilla varustautuneena? Maastakarkoitus. Soihtujen heittäjät saavat sakot ja nuhtelut. Jumaliste, nyt minä olen vihainen!

Ainoa oikea rangaistus näille apinoille on elinikäinen porttikielto jalkapallo-otteluihin. Ei minkäänlaista poikkeusta. Kukaan ei kuljeta futiskatsomoon räjähteitä vahingossa. Tarkoitus on kerätä huomiota, aiheuttaa hämminkiä, häiritä ja pelotella. Jokainen täysjärkinen kansalainen tietää, ettei voittoa juhlita sytyttämällä soihtuja tai räjäyttämällä pommeja satojen ihmisten kansoittamassa katsomossa. Vaikka itse raketti olisikin ”vaaraton”, sen mahdollisesti aiheuttama paniikki voi koitua viattoman katsojan kohtaloksi. Pahimmassa tapauksessa tämä katsoja on pieni lapsi.

Eli jalkapallohuligaaneille elinikäinen porttikielto otteluihin. Miten tätä valvotaan? Miten nämä jätesäkit erotetaan lippujonossa? Tekemällä merkintä, joka kestää koko eliniän ja näkyy kaikkialle. Polttomerkintä otsaan tai korvanlehden leikkaaminen kuten poroilla olisi mielestäni kohtuullista.

Mielessäni on kovempiakin rangaistuksia, mutta ollaan nyt kuitenkin sivistyneitä. Jalkapallo on upea peli, joka ansaitsee enemmän. Me oikeat fanit haluamme nauttia pelistä ja kannustaa omaa joukkuetta, ilman pelkoa ja väkivaltaa.

Tunnetko kuvan huligaania?

Tunnetko kuvan huligaania?

 

Kommentit

 • Ari Niemeläinen

  Kun mahassa hölskyy kalja ja päässä kusi, voiko tommoiselta ”fanilta” odottaa muuta kuin älykääpiön käytöstä? Osaako se edes ajatella muita kun itteään ja huomatuksi tulemista, vielä pääsee telkkariin? Vähintäin kilometrin säteelle viinakielto pelipaikoista ja putka kentän laitaan jonne huligaanit viskataan ja unohdetaan viikoksi ilman vettä ja leipää. Järkkäreille metrin mittaiset kumiset nuorison-ohjaajat ja laajat valtuudet niiden käyttöön. Ainakin joku huligaani hiljenisi hetkeksi, kai?

 • Ari Niemeläinen

  Kommentissani en tarkoita kuvan ”huligaania”!

 • Jampe

  Kuvan huligaani on inhimillisempi kuin nämä stadionapinat.

 • jari841

  unohit ettei joka maan kolkassa joka kujalle mennä, ihmiset tietää itse minne mennä ja minne ei ja näillä kujilla taitaa olla vielä vähän rankempi meininki. sama pitäis futis matsissa tietää minne katsomon osaan kannattaa mennä istumaan. ja paljonko tähän menis resurseja oikeuden käynnit vuosien kestäviä kameroita satoja ellei tuhansia stadionille että voidaan todistaa ja kukas tämän kaiken kustantaisi. ja kukas tuomiot pistäis käytäntöön uefa XD ja joka maassa on omat säädökset mikä on laitonta ja mikä ei!!! riossakin taitaa olla suurin huolen aihe fanien riehunta, siellä ei ookkaan noita katu jengejä mitä pitäis pelätä ;-)

Kommentointi on suljettu.