Pimeitä ajatuksia

Eletään vuoden pimeintä aikaa ja koska lumi ei suostu meillä maahan asti (Lappia lukuun ottamatta), on kurjuus maksimoitu. Pitänee ostaa jokin keinovalo ja tökätä se jostain ruumiinaukosta sisään oloa helpottamaan. Korva lienee se suositeltavin enter.

Pimeys painaa mielen matalaksi, vetää hiljaiseksi ja johtaa synkkyyteen. Helpoin vaihtoehto olisi painua talviunille kuten karhu. Mutta pientähän tämä vielä näillä leveyspiireillä on verrattuna Utsjokeen, jossa aurinko painui piiloon tullakseen esiin vasta 16. tammikuuta. Siis melkein kaksi kuukautta valot pois ja öitä! Otan osaa.

Hollywood on tehnyt aiheesta oman versionsa elokuvassa 30 päivää kaamosta. Leffassa alaskalainen kylä on täysin eristyksissä kuukauden mittaisen kaamoksen ajan ja vampyyrit käyttävät tilaisuuden hyväkseen. Yksikään lentokone ei pääse kylään tai sieltä pois pimeän takia. Mielestäni aika vellipersetouhua. Meillä ei pimeys matkailijoita estä, vaan Finnair köijää brittejä ja japanilaisia Rovaniemen joulumaahan laillisesti ryöstettäväksi sen minkä ehtii. Ja hyvä näin. Ei se joulupukkikaan voi lahjaksi muuttua ilman jenejä ja puntia.

Pimeyden lisäksi maailmaa painaa jonkinlainen henkinen pimeys. Omituisia uhkia on noussut sekä terrorismin että rajanaapurin muodossa. Herää kysymys, minkälainen vuoden 1939 talvisota olisi ollut näillä keleillä? Miten sinivalkoiset olisivat kestäneet hyökkäyksen ilman lunta? Eräs kapiainen tuumasi varusmiesaikana, että pakkanen ei ole meidän vihollinen vaan meidän liittolaisemme. Pitää varmaan paikkansa. Helpommin se hyökkäysvaunun diesel jäätyy kuin korsun kamina. Toivotaan, että jos joskus taas karhun kanssa painiin käymme, sään jumalat ovat meidän puolella.

Mutta ei kuitenkaan maalata Putineja seinille. Eiköhän tässäkin asiassa järki vie lopulta voiton. Enkä tarkoita nyt tämän tsaarin järkeä vaan hänen lähipiirinsä. Kun naapurin talous sakkaa eli oligarkilta viedään karkki kädestä, saattaa yksi jos toinen kyseenalaistaa sen, mikä järki on sotia 2010-luvun Euroopassa. Sota on meidän mantereella vaan niin nähty ja so last season, että koko homman organisointi on täysin järjetöntä.

Kaikesta huolimatta mukavaa ja rauhallista joulunodotusta.

Kuva: www.pixabay.com