Sohvaperunan kasvatusopas

Sohvaperunaa ei kannata alkaa kasvattamaan vielä mukulasta. Toisin kuin kypsä sohvaperuna, mukula ei tyydy vain katsomaan vaan haluaa itsekin osallistua. Mukula on yhtä kaukana sohvaperunasta kuin muna perhosesta. Tiedättehän te sen verran biologiasta: muna – toukka – kotelo – perhonen. Lisäksi liian varhain mukulasta kasvatettu sohvaperuna saattaa vanhemmalla iällä saada moninaisia tauteja ja vaivoja, kuten verisuonien kalkkeutuminen ja rasvamaksa.

Sohvaperunan kasvattaminen aloitetaan, kun mukula on + 40-vuotias. Kasvualustaksi käy parhaiten sohva, mielellään suuri tai vähintään levitettävä. Sohvaperuna asetetaan sohvalle mukavaan makuuasentoon ja niskan taakse kasataan tyynyjä, jotta sohvis tuntee olonsa mukavaksi ja asettuu rauhallisesti paikoilleen.

Sohvaperuna on helppo ja kiitollinen lajike. Ravinteena kannattaa käyttää runsaskalorista lannoitetta kuten pizzaa, hampurilaisia, jäätelöä, irtokarkkeja ja sipsejä. Kasteluun suosittelen limpparia ja keskiolutta. Runsas suklaankäyttö saattaa aiheuttaa sohvaperunassa kukkimista, joten suklaan kanssa kehotan varovaisuuteen.

Sohvaperunan idättämiseen keväisin on takuuvarma niksi: Hanki olohuoneeseen taulu-tv ja sporttikanavapaketti, josta näytetään kaikki kevään playoff-pelit. Sohvaperunasi olosuhteet sohvan pohjalla ovat näin optimaaliset itämiseen.

Sohvaperuna laitetaan multiin noin 60 – 90 vuoden iässä. Ajankohta on yksilöllinen, eikä sitä voi etukäteen ennustaa. Tiedät multiin laittamisen koittaneen kun sohvaperuna lakkaa hengittämästä, eikä enää reagoi ympäröivään maailmaan. Joskus sohvaperuna voi olla yksinäinen, jolloin multiin laitto saattaa myöhästyä. Tällöin naapureiden kannattaa puuttua asiaan, mikäli seinän takaa alkaa kantautua pistävää hajua.

Toisin kuin rosamunda ja lapin puikula, sohvaperunaa ei nosteta enää mullasta eikä siitä ole ruoka- eikä muusiperunaksi. Sohvaperuna jätetään multiin ja paikalle istutetun hautakiven ääressä voi sitten muistella lämmöllä aikaa, jolloin sohvaperuna oli vielä aktiivinen.