Tee-se-itse kaamossimulaattori

Kävimme eilen Puijolla katsomassa mäkihyppääjien harjoituksia. Lämpimässä kesäsäässä, kirkkaassa auringonpaisteessa kaverit leiskauttelivat pitkiä siivuja muovimäessä. Paikalla oli muitakin satunnaisia katsojia sekä valmentaja, joka tuomaritornin tasanteella kailotti ohjeitaan radiopuhelimeen. Hyppääjät olivat ulkomaalaisia mutta valmentaja selvästi suomalainen. Mikä hänet paljasti? Vahva rallienglanti. Kuuntelimme hieman huvittuneena, kun mies puhui puhelimeen: Tät vös ö guud tsamp bat foukus nekst taim on flai’in pösisön.

Mäkihyppyrinteestä lorisi alas pieni vesipuro. Se ei ollut hyppääjien hikeä vaan vesivoiteluainetta muovimäen liukastamiseen. Aika kätevää, että tätä talvilajia voi harjoitella myös loppukesän lämmössä. Suomen suvessa pelataan rullakiekkoa, luistellaan rullaluistimilla, hiihdetään rullasuksilla jne. Jopa pilkkiminen on tuotu heinäkuussa torille kaiken kansan kokeiltavaksi.

Tuli mieleen, että voisihan tuota talvea venyttää myös ihan kotikonstein. Tehdä semmoinen tee-se-itse kaamossimulaattori, jolla saisi mielen ja ajatusmaailman pidettyä suomalaisen synkkänä ja vakavana. Kesä kun ei oikein sovi meidän mentaliteetille. Ensimmäisenä pitää plokata pois ärsyttävä auringonvalo. Tähän tarkoitukseen on hyvä hankkia kunnon aurinkolasit ja varustaa koti sälekaihtimilla ja paksuilla verhoilla. Pidä aurinkolaseja aina, jolloin pimeys on lähes täydellinen. Kun valontulo on estetty, voi mieleen hiipiä kauan kaivattu kaamosmasennus.

Mitä muuta kuuluu talveen pimeyden lisäksi? Pakkanen ja melankolia. Pakkasta voi simuloida irrottamalla autosta akku. Näin auto käynnistyy yhtä hyvin kuin pakkasaamuina töihin lähtiessä. Paleltumia saat teippaamalla jeesusteipillä kylmäkalleja ranteeseen ja nilkkaan. Jos haluat oikein hardcore –kokemuksen, voit teipata kallen suoraan ohimolle. Pakkasmaiseen fiilikseen pääsee myös pukeutumalla pipoon, rukkasiin ja talvihaalariin sekä kulkemalla huopatossut jalassa. Vesisateella suositeltavaa on goretex –talvikengät. Melankolian tuo haikeat kotimaiset rakkauslaulut joissa petetään ja jätetään ja haikaillaan menneen rakkauden perään.

Kun sitten olet kuunnellut koko lauantai-illan Topi Sorsakoskea verhot ikkunoissa, kylmäkallet jeesusteipillä ohimoilla, kintaat kädessä ja rommitoti kourassa, voit valmistautua lähtöön. Pue päällesi lämpimimmät vaatteet ja käy starttaamassa autoa. Ei käynnisty. Tämän jälkeen ota rullasukset, sauvat ja monot ja suksi pipo korvilla, kylmäkallet ohimoilla ja aurinkolasit päässä suoraan Kysin ensiapuun hoidattamaan paleltuneita korvanlehtiäsi.