Vaalikone

Kuntavaalit lähestyvät, eikä minulla ole hajuakaan, ketä äänestää. Niinpä päätin kokeilla netin vaalikonetta. Vastasin kysymyksiin, joita tuntui riittävän ja riittävän, kunnes kone kiitti vastauksista ja räväytti eteen parhaiten minun aatteita mätsäävän ehdokkaan. Hämmästykseni oli valtava: Ehdokas oli perussuomalainen!

Seuraavana yönä en saanut unta. Aamulla, väsyneenä unettoman yön jäljiltä menin töihin ja jouduin kahnaukseen kollegani kanssa. Esimieheni otti minut puhutteluun joka johti siihen, että otin yhteen myös hänen kanssaan. Hän uhkasi minua potkuilla, minä liiton lakimiehillä. Päivä ei ollut työurani loisteliaimpia. Illalla, uupuneena kaikesta edellisestä päätin kokeilla vaalikonetta uudestaan. Ja kas, tällä kertaa ehdokkaani oli demari!

Hämmentävää, tuumasin hieman rauhallisemman yön jälkeen. Miten voi olla, että sama vaalikone voi muuttaa ehdokastani niin radikaalisti? Mietin tätä matkalla töihin ja työpaikalla pyysin ensimmäisenä anteeksi kollegaltani ja esimieheltäni. Pomo pyysi minut vielä kahdenkeskiseen keskusteluun kahvikupposen ääreen. Yllättäen hän avautui minulle yrittämisen hankaluudesta, Suomen verotuksesta, kilpailutilanteesta ja stressistä, joka koetteli jo kovasti pomoparkaani. Tunsin ensimmäisen kerran sympatiaa häntä kohtaan ja pyytelin vielä kaksin verroin enemmän anteeksi edellisen päivän käytöstäni. Kun sitten illalla taas uteliaisuuttani vastailin samaisen vaalikoneen kyselyyn, ehdokkaani muuttui kokoomuslaiseksi.

Aloin ymmärtää kuvion. Kun keskustelin aamiaispöydässä lasteni kanssa ja luin samalla lehdestä ilmastonmuutoksesta ja saasteista, tunsin valtavaa myötätuntoa ja suojeluhalua jälkipolveani kohtaan. Sinä iltana vaalikone tarjosi minulle Vihreää puoluetta edustavan ehdokkaan. Viikonloppuna sukulaisen hautajaisten ja kahvittelutilaisuuden aikana keskustelimme läheisten kanssa kuolemasta ja mahdollisesta kuoleman jälkeisestä elämästä. Illalla vaalikone ynnäsi vastaukseni ja ehdotti kristillisdemokraattia. Jos Ruotsin puolustusministeri puhuisi lämpimään sävyyn sotilaallisesta yhteistyöstä Suomen kanssa, valitsisin varmasti RKP:n ehdokkaan  jne. Sama vaalikone ja sama mies, niin monta eri vastausta. Tähän vaikutti tietenkin oma muuttuva mielipiteeni asioihin.

Jos kaikki on näin randomia ja äänestysvalintaani vaikuttaa päivän tapahtumat, mieliala ja ärsykkeet, eikö koko äänestystouhu ole pelkkää lottoamista? Mitä järkeä on edes äänestää, jos olet jos viikon päästä eri mieltä itsesi kanssa? Miksi nähdä vaivaa?

Tämän oivalluksen jälkeen painelin autotalliin ja tein hieman metalli- ja puutöitä. Päätin rakentaa oikean kuntavaalikoneen. Esikuvan tähän sain Oy Veikkaus Ab:ltä. Vaalikoneeni on valtava lottoarvontakone, johon ladataan Kuopion vaalipiirin ehdokkaiden nimillä varustetut lottopallot. Sitten vaan masiina pyörimään ja arvotaan uudet kunnanvaltuutetut. Erinomaisen kätevää ja näin säästyy paljon aikaa, vaivaa ja rahaa koko prosessissa.

Aion kehitellä Vaalikoneesta myös versioita ulkomaanvientiin. Yhdysvalloista on jo tullut kiinnostuneita tiedusteluja, joten tein prototyypin seuraavia USA:n presidentinvaaleja varten. Jenkkilän vaalikone on huomattavasti pienempi kuin kuntavaalikone. Siihen laitetaan neljästä viiteen palloa, joista ennen lopullista valintaa poistetaan kaikki paitsi kaksi. Sitten republikaanien ja demokraattien presidenttivaaliehdokaspalloista arvotaan toinen ja Lady’s and gentlemen: The President of The United States of America!

Myös muutama muu ”demokratia” on tilannut vaalikoneitani. Valko-Venäjälle, Kazakstaniin ja Turkmenistaniin lähtee hieman tuunattu versio. Näissä maissa Presidentinvaalikoneen eteen ripustetaan verho ja itse masiinaan ei laiteta pallon palloa. Vaalikone pitää vain simuloitua pallojen kolinaa ja lopuksi istuva presidentti julistetaan voittajaksi.

Pohjois-Korean johtaja tilasi myös Vaalikoneen omiin tarpeisiin. Pohjois-Koreassa ei varsinaisesti äänestetä tai valita ketään, mutta Kim Jong-un muokkasi koko prosessista omanlaisensa. Vuosittain Pohjois-Korean Vaalikoneeseen ladataan yksi pallo, jossa on Kim Jong-unin nimi. Sitten Vaalikone pyörittää palloa valtakunnan suorassa tv-lähetyksessä ja arvonnan lopputulokselle hurrataan, riemuitaan ja juhlitaan kautta koko Korean maan.

Ehkä suurin yllätys oli, että sain puhelun Putinin presidentinkansliasta. Vaalikone toimitetaan seuraaviin, vuoden 2018 Venäjän presidentinvaaleihin. Kävin Moskovassa paikan päällä neuvomassa koneen toiminnan ja miten arvonta suoritetaan. Venäjän mallissa Vaalikoneeseen ladataan noin kymmenen palloa, joista arvotaan Venäjän Federaation seuraava presidentti. Kaikissa palloissa lukee Vladimir Putinin nimi.

Kuvat: Pixabay