Vihapuhelakko

Olipa mukava herätä taas omassa kodissa, turvassa ja vapaana rauhallisessa maassa. Aamun sanomalehteä lukiessa mietin, että se ei ole niin itsestään selvää kuin miltä tuntuu. Asiat voisivat olla paljon huonommin.

Meillä on vielä elossa sukupolvea, joka joutui sananmukaisesti taistelemaan hengestään. Isoisät sotivat talvi- ja jatkosodassa ja yhteinen vihollinen teki maasta henkisesti yhtenäisen. Toista on tänään. Jotain nykypäivästä kertoo se, että osa ihmisistä kokee yhteiseksi viholliseksi tositv-laulukisassa menestyneen laulajaneidon, joka kävi kotisuomessa kiittämässä kannattajiaan. Netin keskustelupalstat pursuavat vihapuhetta ja mollaamista. Yksi suomalainen menestyjä lisää virtuaalikiikarikiväärin tähtäimeen.

Mietin tässä, mitä Suomelle voisi antaa ensi vuonna synttärilahjaksi. Jotainhan sitä pitää satavuotiaalle keksiä. Päähän pälkähti hullunrohkea ja utopistinen lahjaidea: Vuosi ilman vihapuhetta. Tehdään kollektiivinen lakko ja käyttäydytään vuosi 2017 juhlan arvoisesti. Ei kiusata, pilkata, herjata, mollata eikä paineta heikompia suohon. Otatko haasteen vastaan?

Jos vihapuhelakko tuntuu ylivoimaiselle, niin lähde liikkeelle pienin askelin. Muutos lähtee sinusta itsestä. Otetaan esimerkiksi tapaus Saara Aalto: ennen kuin olet kommentoimassa inhokkisi tekemisiä ja dissaamassa toisten iloa pysähdy hetkeksi miettimään. Entäpä jos arvostelun kohde olisi sukulainen, sisko, tytär tai sinä itse? Kirjoittaisitko parhaalle ystävälle, niin kuin kirjoitat anonyyminä arvostelijana? Jos tunnet piston sydämessä, olet oikeilla jäljillä. Sitä kutsutaan empatiaksi.

Henkiseen pahoinvointiin pitää puuttua, ennen kuin asiat kärjistyvät ammuskeluksi ja itsemurhiksi. Mennään lakkoon ja lopetetaan vihapuheet itsenäisyytemme satavuotisjuhlan kunniaksi. Tehdään Suomesta ainutlaatuinen paikka maailmassa elää ja asua. Jotenkin tuntuu, että sen me ollaan tälle maalle ja meidän esi-isille velkaa.

Hyvää itsenäisyyspäivää ja onnea Suomi!