Welcome to Isis

lontoo-23

Kävelin vaimon kanssa viikonloppuna Hyde Parkissa. Hyde Park on Lontoon suurin kuninkaallinen puisto.  Saavuimme auringon paisteessa Serpentine –järvelle, jonka rannassa seisoo suuri pronssinen patsas. Patsas esittää muinaisen Egyptin jumalatarta. Patsaan nimi on Isis.

Katselin patsasta vähän vinoon. Vieressä ollut ”Welcome to Isis” kyltti ei parantanut ensivaikutelmaa yhtään. Mietin vain, että onpa siinä veistokselle annettu huono nimi. Tähän maailman aikaan se joudutaan varmaan vaihtamaan, syystä jonka kaikki tiedämme. Tuntui, että koko teos pitäisi poistaa. Moinen Isiksen ihannointi on totaalisen älytöntä. Suorastaan mautonta.

Kun kuohunta korvien välissä tasoittui, pystyin ajattelemaan asiaan rationaalisemmin. Veisto on tehty vuonna 2009 aikaan, jolloin pahamaineista terroristijärjestöä ei ollut vielä olemassa. Kuvanveistäjä Simon Gudgeon ei voinut arvata, minkä merkityksen Isis –nimi tulee viiden vuoden päästä saamaan. Pitääkö kaunis pronssiveistos poistaa tai tuhota sen vuoksi, että lauma reikäpäisiä fanaatikkoja on ottanut sen  nimen omakseen? Ei missään tapauksessa. Ei nimi veistosta pahenna.

Heräsin tähän ajatukseen tänään, kun näin ylen kanavalla esitettävän Pekka ja Pätkä Neekereinä –elokuvan aiheuttaman kohun. Somessa käydään kiivasta kädenvääntöä, pitääkö elokuvan nimi muokata ja saako sitä ylipäätään näyttää.  Pekka ja Pätkä Neekereinä on valmistunut vuonna 1960 ja omalla hölmöllä tavallaan valottaa tuon ajan asenteita mustaihoisia kohtaan. Samalle se paljastaa, minkälaisia ennakkoluuloja suomalaisilla oli. Jos elokuvan nimi vaihdetaan, muokataan myös historiaa. Suomalaiset eivät olleet korrekteja tai aikaansa edellä. Suomi oli asenteiltaan samanlainen takapajula kuin esim. Yhdysvallat, jonka etelävaltioissa rotuerottelu oli todellisuutta vielä 1960-luvulla.

Näin otsikon jossa kerrottiin, että lukion historian opiskelua suunnitellaan vapaaehtoiseksi. Pelottava ajatus. Historian opetusta pitäisi päinvastoin lisätä. Kun ihmiset eivät tunne historiaa, tiedä asioiden merkityksiä ja osaa kiinnittää niitä asiayhteyksiinsä, syntyy Pekka ja Pätkä Neekereinä -kaltaisia keskusteluja. Maailma oli erilainen viisikymmentä vuotta sitten. Opiskelemalla historiaa voimme välttää edellisten sukupolvien tekemät virheet. Emmekä ole Pekka Puupäitä enää.

lontoo-19

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Kerrassaan mainio postaus!
  Takavuosina lueskelin uusia Egyptiin sijoittuvia kertomuksia; joissa myös jumaluudet olivat esillä. Kuvia niissä oli vähän.

  SELVISIKÖ SINULLE, miksi Lontoon Isis on haikaran näköinen?
  Wikipedian mukaan ”Isis kuvataan naisena, jonka pään päällä on valtaistuinta symboloiva hieroglyfi. Hänet saatettiin myös kuvata Hathorin kaltaisena naisena, jolla on pään päällä auringonkehrä ja lehmänsarvet.”
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_muinaisen_Egyptin_jumalista

 • Jampe

  En tiedä. Tuo haikara hämäsi vähän itseäkin, kunnes luin tarkemmin. Taiteilija ottanut vapauksia ja sekoittanut mukaan brittiläistä mytologiaa? Mene tiedä.

Kommentointi on suljettu.