Pettymyksen sietämätön tunne

Urheilu ei olisi urheilua ilman pettymyksiä. Oikeastaan ei elämäkään olisi elämää, jos välillä ei tuli pettymyksiä. Pettymys tunteena on niin negatiivinen. Olet tavoitellut jotain, mutta et ole saavuttanut sitä. Kenelle ei olisi käynyt näin? Pettymysten osa urheilussa on suurempi kuin normaalissa arjessa (kai?). Kilpailuilla on vain yksi voittaja, joka voi olla suoritukseensa tyytyväinen (jos on silloinkaan). Muutkin kuin voittajat voivat olla tyytyväisiä suoritukseensa, mutta ovat silti varmasti pettyneitä, ettei se riittänyt parempaan sijoitukseen. Tai riippuu siitä, tekikö parhaansa ja koki antaneensa kaikkensa, mikä ei tällä kertaa vain riittänyt voittoon.

Pettymyksestä on kuitenkin otettava opikseen ja kasvettava ja kehityttävä niiden kautta, aivan kuten tavallisessakin elämässä. Pettymyksen on annettava olla hetken olotila, eikä jäädä siihen vellomaan. Suomalaiset tuppaavat olemaan negatiivisia puhutaan mistä tahansa. Koskaan ei mene hyvin. Aina jokin on pielessä. Jos jollakin sattuu menemään hyvin, ja mainitsee siitä, niin sen kyllä kuulee. Mikä meissä suomalaisissa on vikana? Miksi pitää tavoitella aina sitä vihreämpää ruohoa aidan toiselta puolelta?

En koe itse olevani negatiivinen tai pessimistinen ihminen, vaan pyrin (huom. pyrin, en varmaan 100 % ole) positiivinen ja optimisti-realisti tilanteessa kuin tilanteessa. Esimerkkinä sunnuntainen formuloiden Kiinan GP. Lämmittelykierrokselle lähdettäessä olin sitä mieltä, että tänään on Kimin päivä. Tänään tulee voitto. Mutta kuinkas kävikään. Ensimmäinen mutka, Vettel kylkeen, ja kisa on siinä. Näin moni varmasti ajatteli, ja osa saattoi olla jo lopettamassa katsomista ajatuksella ”no ei tosta nyt tullu taaskaan mitään”. Myönnän itsekin kironneeni hetken, mutta sitten ajattelin, että huonomminkin olisi voinut käydä. Räikkönen ei joutunut keskeyttämään, ja taisteli sitten lopulta itsensä viidenneksi.

Pettymykset tuntuvat hetken todella pahalta, joskus ehkä hetken pidempäänkin. Kuitenkin pitää muistaa, että elämä jatkuu. Pettymyksistä huolimatta. Ja loppujen lopuksi se on vain urheilua ;)