Puhetta kiekosta

Jääkiekkokautta on jo pelattu joukkueesta riippuen 6-9 ottelua. Ehkä on siis viimein aiheellista tehdä jonkinlaista postausta kauden odotuksista ja alkutaipaleen pelien herättämistä ajatuksista. Koska KalPan CHL-taival päättyi jo aikoja sitten, mikä voi omalla tavallaan olla hyvä asia koko kautta ajatellen: Nyt kaikki paukut voi käyttää Liigaan. Viime kausi oli odotuksia parempi, runkosarjassa kuuden joukkoon. Tavoitteiden on oltava siis samalla tasolla myös tällä kaudella. Faktahan on se, että KalPalla on tällä hetkellä melko nuori joukkue (nopeasti laskettu keski-ikä on noin 24,5 vuotta). Nyt nuorilla (omilla kasveteilla) on paikka näyttää, mihin pystyvät. Jos joukkue pysyy tässä kokoonpanossa pidempäänkin, niin menestystäkin voisi odotella muutaman vuoden päästä (jos kaikki parhaat eivät lähde rapakon taakse).

KalPalle sattui alkuun otteluohjelmaan heti kovat vastukset, ensin pari kertaa hallitseva mestari Kärpät, sitten hopea-Tappara ja aina kova HIFK. Neljästä ensimmäisestä pelistä tuloksena oli kaksi pistettä jatkoaikatappioista Kärpille ja Tapparalle. Kaikki pelit ennen illalla pelattavaa Lukko-peliä on päättynyt yhden maalin erolla (paitsi tiistainen TPS-peli). Pelit ovat olleet tiukkoja, eikä KalPa ole missään nimessä huonosti pelannut (näin olen kuullut paikanpäällä otteita katsomassa käyneiltä). Maalinteko on vain ongelma, kuten aina. Loukkaantumisiakin on ollut, mutta niiden taakse ei ole menty. Kun joku loukkaantuu, täytyy jonkun tulla tilalle, ja käyttää saatu tilaisuus hyväkseen (vaikka maalin muodossa). Nyt kahdeksasta pelistä on kasassa kaksi voittoa ja kahdeksan pistettä. Nopeasti laskien piste per peli ja sijaluku kaksitoista. Runkosarjaa on vielä joku 50 peliä jäljellä, joten suurta hätää ei ole, mutta voittoja olisi hyvä tulla, ettei paineet kasva liian suuriksi.

Alkukauden kovin yllättäjä on ollut ehdottomasti KooKoo. Seisemästä pelistä neljä voittoa, 12 pistettä ja sija kahdeksan. Kuka olisi uskonut ennen kauden alkua? Monien mielipide tuntui olevan, että hyvä jos voittavat otteluakaan (ja nyt on jo voitettu sekä SaiPa että Kärpät kertaalleen). Enää ei voi puhua, ettei KooKoo kuuluisi Liigaan, voittojen määrä ei saata kasvaa loppukautta kohden yhtä nopeasti kuin tähän mennessä, mutta on neljä voittoa jo kuitenkin osoitus siitä, että joukkue kuuluu Liigaan.

Uusi jatkoaika, eli 3vs3-peli, on tuonut pelit nopeammin päätökseen, eikä voittomaalikilpailuun olla menty yhtä paljon. Tämä on mielestäni ollut hyvä uudistus, vaikka sitä on myös kritisoitu. Ainakin omasta mielestäni rankkarit, eli virallisesti voittomaalikilpailu, on aina vähän onnen kauppaa, sattuuko se kiekko pomppimaan omalle joukkueelle. 3vs3-peli on varmasti myös yleisöön menevää, vähän vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kun virheisiin ei ole kauheasti varaa, koska kenttä on iso, ja pelaajia vähän.

Tänään pelattavalla kierroksella ei jaella kärkipaikkaa uudelle joukkueelle, mutta Lukolla on mahdollisuus kasvattaa johtoaan (vähän mutta kuitenkin) KalPan kustannuksella. KooKoo haastaa JYPin, jolla on ollut vähintään yhtä paljon ongelmia kuin KalPalla (seitsemän peliä, yhdeksän pistettä, sija 11). Kolmas peli on Tappara-HPK. HPK on valahtanut liigajumboksi (liekö syynä Juuse Saroksen lähtö Amerikan maille), joten siellä kaivataan kipeästi voittoa. Toivottavasti KalPa saa katkaistuksi maalittoman putkensa, yli seitsemän erää ilman maalia on jo vähän liikaa. Jääkiekko on kuitenkin maalintekopeli, paikoista pitää laittaa sisään.