Tapahtumarikas viikonloppu

Tulevana viikonloppuna meitä urheilunseuraajia hemmotellaan kotimaassa järjestettävillä huippu-urheilutapahtumilla. Jyväskylässä mitellään sorateiden herruuksista (jos otetaan huomioon kaikki luokat), Joensuussa juostaan kuninkuusravit ja Porissa kisataan Kalevan kisojen merkeissä. Jos kaikki lajit kiinnostavat (kuten allekirjoittanutta), voi olla vaikea päättää mitä tapahtumaa kävisi seuraamassa paikanpäällä. Omalta osaltani lähtö jää väliin, koska olen töissä (tienaamassa rahaa säästöön, köyhä opiskelija kun olen).

Olen käynyt muutamia kertoja nuorempana (siihen asti kun pääsin lastenlipulla) katsomassa Jyväskylän ralleja, ja jotain siinä tunnelmassa on spesiaalia, kun siellä keskellä metsää istutaan monta tuntia ja katsotaan kuinka autot ajavat siitä hirveää vauhtia ohi. Jyväskylää pidetään maailman vaikeimpana rallina nopeiden erikoiskokeiden vuoksi. Pienikin virhe voi maksaa monta minuuttia. Kotikisassaan suomalaiset ovat aina pärjänneet hyvin, vaikka viime vuosina eräät ranskalaiset ovat tuoneet kiilaa väliin. Tänä vuonna(kin) voittotaistelu käydään todennäköisesti Jari-Matti Latvalan ja Sébastien Ogierin välillä. Yllätyskortteja voivat olla myös virolainen Ott Tänak sekä belgialainen Thierry Neuville.

Joensuussa juostaan siis kuninkuusravit, koko kauden suurin tapahtuma raviväen keskuudessa. Olen parit kuninkuusravit käynyt katsomassa (Mikkelissä ja Kuopiossa), ja voisin käydä uudestaankin (montakin kertaa). Se tunnelma (kuten myös Jyskälässä) on omalaatuinen. Miten sitä tulee niin usein vaan jäätyä kotiin katsomaan kisoja tv:n välityksellä. Pitäisi vain unohtaa penkkiurheilun helppous ja mennä sinne missä tapahtuu, koska urheilu on parasta paikanpäällä. Olen vähän pimennossa siitä, ketkä ovat suosikkeja kuningatarkisassa. Kuningaskilpailussa taitaa olla vain yksi suosikki, Jokivarren Kunkku (maailmanennätys 20,3 ja SE 19,5).

Kalevan kisoissa taistellaan paikoista Pekingin MM-junaan. Kovin taistelu käydään tietysti miesten keihäänheitossa, missä ratkaistaan viimeinen kisalippu Ari Mannion ja Teemu Wirkkalan välillä. Kumpi heittää pidemmälle (eli sijoittuu paremmin), lähtee kisoihin ja toinen jää varamieheksi. Se on kova peli. Tulos tai ulos. Muissa lajeissa MM-rajoja tavoitellaan kuumeisesti, jotta Suomen pientä joukkuetta saataisiin kasvatettua (minimaalisesta vain miniksi).

Jos vielä haetaan tapahtumia täältä koti-Kuopiosta, niin satamassa pelataan Pohjoismaiden opiskelijoiden beach volley -turnaus (NSBVC). Kovia pelejä tarjolla perjantaista sunnuntaihin. Toivottavasti kelitkin osoittautuisivat tämän hetken ennustetta paremmiksi (pelaaminen sateessa ei ole varmasti ideaalista). Tästä viikonlopusta ei kyllä urheilua puutu!

Toivotaan suomalaisille menestystä ralleissa ja erinomaisia tuloksia Kalevan kisoista. Joensuussa uskotaan, että paras hevonen (ja ohjastaja) voittaa. Tuloksia voi sitten ihmetellä koko viikonlopun ja pitkälle ensi viikkoon.