Tätä lisää

Vähän taas juttua lemppariaiheestani, eli tietysti formuloista. Olisin voinut kirjoittaa myös jotain liittyen Veikkausliigaan tai alkaneeseen Liiga-kauteen, mutta se jää nyt toiseen kertaan (lähitulevaisuuteen). Eilen ajettu Singaporen GP herätti niin paljon ajatuksia, joita nyt sitten piti tulla tänne purkamaan. Kisaa katsoin bussimatkalla Lahdesta takaisin Kuopioon (paluumatka sujui rauhallisemmin kuin menomatka, jos siis ymmärrätte mitä tarkoitan), ja välillä oli pitelemistä, etten laukonut mitään kommentteja, sillä niistä olisin saattanut saada muutaman katseen osakseni.

Lopputuloshan oli vähintäänkin poikkeuksellinen, jos katsotaan kauden aikaisempia kisoja. Ei yhtään Mercedeksen moottorilla varustettua autoa podiumilla (on se vaan hienompi sana kuin palkintopalli). Ferrari ja Red Bull käyttivät Mersujen huonon hetken hyväkseen, ja saatiinpa vähän taas suomalaisväriäkin katsomoon (vähän olen kuitenkin pettynyt siihen, ettei talliradoissa kuulunut ”Sebastian, Kimi is faster than you”). Perjantain jälkeen näytti jo sille, että Mersut ovat kovia, ja suurin taistelu käydään niiden takana Ferrarin ja Red Bullin välillä. Mutta ei, se olikin Mersu joka yllätti, tällä kertaa huonoudellaan! Mitä voi yhden yön aikana tapahtua? Lauantaina ei ollut Mersuista ottamaan paalupaikkaa, eikä edes ollut asiaa kahteen ensimmäiseen riviin. Eipä se tietysti minua mitenkään haitannut, jotenkin alkaa pikkuhiljaa mennä maku Mersun jatkuvaan ylivoimaan (vaikkei se tietysti heidän vikansa ole). Paalupaikan Mersujen nenän edestä sitten ottikin Sebastian ”olen melkein suomalainen mies” Vettel, ennen Daniel ”pepsodenthymy” Ricciardoa ja Kimi ”jäämies” Räikköstä (huom. kaksi ensimmäistä lempinimeä olen itse kehittänyt, ei yleiseen käyttöön).

Lähdön hetkellä pidin sormia ristissä, ettei Räikköselle kävisi kuin Monzassa. En tiedä toimiko se, vai oliko Räikkönen harjoitellut lähtöjään, mutta kärkiseitsikko oli ensimmäisen kierroksen jälkeen täsmälleen samassa järjestyksessä kuin lähtiessä. Kun kerran Singaporessa oltiin, oli vain ajan kysymys, milloin ensimmäinen turva-auto tulisi radalla käymään. Loppujen lopuksi turva-auto taisi käydä radalla kolmeenkin otteeseen ja toisen kerran aiheuttanut syytä ei olisi ihan heti uskonut. Radalla käveli fani! Mistä se oli sinne päässyt? Heti keltaisten lippujen ja turva-auto kyltin ilmestyttyä olin ihan varma, että joku on ajanut seinään (sillä katuradoilla ajettaessa on vain kahdenlaisia kuskeja, niitä, jotka ovat ajaneet seinään ja niitä, jotka tulevat ajamaan seinään). Niin tarkat kuin turvajärjestelyt radoilla ovatkin kisan aikana, niin mistä ihmeestä (haluaisin käyttää vahvempaakin sanaa) tuo tyyppi sinne oikein pääsi käppäilemään (ja napsimaan pari selfietä varmaankin)? Nyt saattaa tulla kyseisen kohdan turvajärjestelyistä vastanneelle kuumat paikat, jos Bernie pääsee häneen käsiksi. Sama saattaa toki olla edessä myös tällä kisaa häirinneellä fanillakin, sillä ei tuosta voi noin vain selvitä ilman mitään seuraamuksia.

Kisa oli kuitenkin kaikin puolin viihdyttävä, ja sattuu se välillä näköjään huono tuuri myös Hamiltonille (olen vain pikkaisen iloinen siitä). Olisi ollut mukava nähdä Ferrarit sijoilla 1.-2. mutta Räikkönen ei vain pystynyt tänään parempaan. On vain ihmeteltävä Vettelin kielitaitoa, kohta yhdeksän kuukautta (virallisesti) ollut osa Ferrarin tiimiä, ja italia taipuu erittäin vakuuttavasti. Tähän väliin on pakko kehua Oskari Saaren Aki Hintsasta kirjoittamaan kirjaa (Aki Hinsta – Voittamisen anatomia). On nimittäin erittäin hyvä, oikeasti ajatuksia herättävä opus, ja mukana myös vähän juttua formuloiden ns. backstagelta. Podiumilla (on se vaan kiva sana) kävi myös siitä harvinainen tilanne, että Räikköseltä jäi juttu kesken. Ei tainnut Eddie Jordan sitä tajuta haastatellessaa, mutta pisti vähän hymyilyttämään bussinpenkissä matkaa taittaessa.

Ensi viikonloppuna on vuorossa yksi suosikkiradoistani, nimittäin Suzuka (jossa myös varmaan eniten ei-suomalaisia faneja). Suzuka on Span ohella sellaisia ratoja, minne haluaisin päästä paikanpäälle katsomaan kisoja. Mersut tulevat varmasti silloin parantamaan huimasti tästä viikonlopusta, mutta toivotaan, etteivät paranna liikaa. Vähän jännitystä elämään.